Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB- 435 (CROSBI ID 318551)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Šikuten, Iva ; Kozina, Bernard ; Jeromel, Ana ; Preiner, Darko ; Jagatić Korenika, Ana-Marija Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB- 435 // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 6; 100-106

Podaci o odgovornosti

Šikuten, Iva ; Kozina, Bernard ; Jeromel, Ana ; Preiner, Darko ; Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB- 435

Na globalnom tržištu vina dolazi do promjena u preferencijama potrošača te popularnost pjenušavih vina raste, a sličan trend događa se i u Republici Hrvatskoj. Graševina, kao najznačajnija bijela sorta vinove loze u Hrvatskoj, pokazala je veliku adaptabilnost na različite ekološke uvjete. Provedbom klonske selekcije, klon OB-435 izdvojio se svojim karakteristikama kao pogodan za proizvodnju pjenušavih vina. Stoga je cilj ovog rada bio ocijeniti kvalitetu pjenušavih vina proizvedenih od klona OB-435. Vina su proizvedena klasičnom metodom, te su dodane dvije koncentracije ekspedicijskog likera- 1, 5 mL L-1 (GR-1, 5) i 2, 5 mL L-1 (GR-2, 5). Osnovni kemijski parametri i senzorna analiza proizvedenih pjenušavih vina, potvrdila su pogodnost ovog klona za proizvodnju pjenušavih vina u uvjetima kontinentalnog Vinogorja Zagreb. Različitim senzornim metodama bolje je ocijenjeno pjenušavo vino s manjom dozom ekspedicijskog likera i voćno- cvjetnom aromom

Graševina ; pjenušava vina ; klon OB-435 ; senzorna analiza

nije evidentirano

engleski

Sensory evaluation of Graševina clone OB-435 sparkling wine

nije evidentirano

Graševina ; sparkling wine ; clone OB-435 ; sensory evaluation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45 (6)

2022.

100-106

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)