Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB- 435 (CROSBI ID 318551)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Šikuten, Iva ; Kozina, Bernard ; Jeromel, Ana ; Preiner, Darko ; Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB- 435
Na globalnom tržištu vina dolazi do promjena u preferencijama potrošača te popularnost pjenušavih vina raste, a sličan trend događa se i u Republici Hrvatskoj. Graševina, kao najznačajnija bijela sorta vinove loze u Hrvatskoj, pokazala je veliku adaptabilnost na različite ekološke uvjete. Provedbom klonske selekcije, klon OB-435 izdvojio se svojim karakteristikama kao pogodan za proizvodnju pjenušavih vina. Stoga je cilj ovog rada bio ocijeniti kvalitetu pjenušavih vina proizvedenih od klona OB-435. Vina su proizvedena klasičnom metodom, te su dodane dvije koncentracije ekspedicijskog likera- 1, 5 mL L-1 (GR-1, 5) i 2, 5 mL L-1 (GR-2, 5). Osnovni kemijski parametri i senzorna analiza proizvedenih pjenušavih vina, potvrdila su pogodnost ovog klona za proizvodnju pjenušavih vina u uvjetima kontinentalnog Vinogorja Zagreb. Različitim senzornim metodama bolje je ocijenjeno pjenušavo vino s manjom dozom ekspedicijskog likera i voćno- cvjetnom aromom
Graševina ; pjenušava vina ; klon OB-435 ; senzorna analiza
nije evidentirano
engleski
Sensory evaluation of Graševina clone OB-435 sparkling wine
nije evidentirano
Graševina ; sparkling wine ; clone OB-435 ; sensory evaluation
nije evidentirano