Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena navika konzumacije morske ribe u Hrvatskoj i određivanje sadržaja elemenata mišićja pridnenih vrsta ribe iz Jadranskoga mora (CROSBI ID 456012)

Ocjenski rad | diplomski rad

Novak, Antonela Procjena navika konzumacije morske ribe u Hrvatskoj i određivanje sadržaja elemenata mišićja pridnenih vrsta ribe iz Jadranskoga mora / Rumora Samarin, Ivana ; Sulimanec Grgec, Antonija (komentor) (mentor); Zagreb, Hrvatska, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Novak, Antonela

Rumora Samarin, Ivana ; Sulimanec Grgec, Antonija (komentor)

hrvatski

Procjena navika konzumacije morske ribe u Hrvatskoj i određivanje sadržaja elemenata mišićja pridnenih vrsta ribe iz Jadranskoga mora

Morska riba je vrijedan izvor energije, visoko kvalitetnih proteina, vitamina, omega-3 masnih kiselina i esencijalnih elemenata. Ipak, konzumacijom ribe može se povećati i unos različitih toksikanata koje nakuplja iz okoliša, uključujući živu. Cilj ovog rada bio je ispitati navike konzumacije morske ribe u Hrvatskoj, odrediti sadržaj elemenata u mišićju najčešće konzumiranih pridnenih vrsta iz Jadranskog mora, te procjeniti korist i moguće rizike konzumacije ribe s obzirom na njen elementni sastav. Utvrđeno je da se najviše konzumira svježa riba iz divljeg ulova u Jadranskom moru, 1, 4 puta tjedno. Prema vrstama, prosječni raspon koncentracija elemenata (mg/kg) bio je: K: 4523 - 4685 ; Mg: 335 - 342 ; Zn: 2, 6 - 3, 9 ; Fe: 0, 89 - 2, 3 ; Cu: 0, 12 - 0, 20 ; Se:0, 19 - 0, 45 ; Hg: 0, 07 - 1, 2. Arbuni su imali koncentracije žive veće od 1, 0 mg/kg. Jedan obrok (150 g) brancina, orade, oslića i/ili trlje blatarice dobar je izvor selena (cca. 75 % DRV), a njegova tjedna konzumacija ne predstavlja rizik od štetnih učinka žive za zdravlje potrošača

morska riba, esencijalni elementi, živa, navike konzumacije morske ribe

nije evidentirano

engleski

Assessment of marine fish consumption habits in Croatia and element content in the muscle tissue of demersal fish species from the Adriatic Sea

nije evidentirano

marine fish, essential elements, mercury, marine fish consumption habits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

23.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kemija, Nutricionizam