Procjena navika konzumacije morske ribe u Hrvatskoj i određivanje sadržaja elemenata mišićja pridnenih vrsta ribe iz Jadranskoga mora (CROSBI ID 456012)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Novak, Antonela
Rumora Samarin, Ivana ; Sulimanec Grgec, Antonija (komentor)
hrvatski
Procjena navika konzumacije morske ribe u Hrvatskoj i određivanje sadržaja elemenata mišićja pridnenih vrsta ribe iz Jadranskoga mora
Morska riba je vrijedan izvor energije, visoko kvalitetnih proteina, vitamina, omega-3 masnih kiselina i esencijalnih elemenata. Ipak, konzumacijom ribe može se povećati i unos različitih toksikanata koje nakuplja iz okoliša, uključujući živu. Cilj ovog rada bio je ispitati navike konzumacije morske ribe u Hrvatskoj, odrediti sadržaj elemenata u mišićju najčešće konzumiranih pridnenih vrsta iz Jadranskog mora, te procjeniti korist i moguće rizike konzumacije ribe s obzirom na njen elementni sastav. Utvrđeno je da se najviše konzumira svježa riba iz divljeg ulova u Jadranskom moru, 1, 4 puta tjedno. Prema vrstama, prosječni raspon koncentracija elemenata (mg/kg) bio je: K: 4523 - 4685 ; Mg: 335 - 342 ; Zn: 2, 6 - 3, 9 ; Fe: 0, 89 - 2, 3 ; Cu: 0, 12 - 0, 20 ; Se:0, 19 - 0, 45 ; Hg: 0, 07 - 1, 2. Arbuni su imali koncentracije žive veće od 1, 0 mg/kg. Jedan obrok (150 g) brancina, orade, oslića i/ili trlje blatarice dobar je izvor selena (cca. 75 % DRV), a njegova tjedna konzumacija ne predstavlja rizik od štetnih učinka žive za zdravlje potrošača
morska riba, esencijalni elementi, živa, navike konzumacije morske ribe
nije evidentirano
engleski
Assessment of marine fish consumption habits in Croatia and element content in the muscle tissue of demersal fish species from the Adriatic Sea
nije evidentirano
marine fish, essential elements, mercury, marine fish consumption habits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
23.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb, Hrvatska