Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 124006

Utjecaj brzine strujanja zraka na kinetiku konvekcijskog sušenja jabuke


Velić, Darko; Tomas, Srećko; Planinić, Mirela; Bilić, Mate; Bucić, Ana
Utjecaj brzine strujanja zraka na kinetiku konvekcijskog sušenja jabuke // Sažetci = Abstracts / XVIII. hrvatski kongres kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa ; Hrvatsko kemijsko društvo ; HINUS, 2003. str. 200-200 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj brzine strujanja zraka na kinetiku konvekcijskog sušenja jabuke
(Influence of air flow velocity on kinetics of convection apple drying)

Autori
Velić, Darko ; Tomas, Srećko ; Planinić, Mirela ; Bilić, Mate ; Bucić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažetci = Abstracts / XVIII. hrvatski kongres kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa ; Hrvatsko kemijsko društvo ; HINUS, 2003, 200-200

Skup
XVIII. hrvatski kongres kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16-19.02.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Drying; air flow velocity; rehydration; apple

Sažetak
The aim of this experiment was to investigate airflow velocity influence (0.64, 1.00, 1.50, 2.00, 2.50 and 2.75 m/s) on kinetics of convection drying of Jonagold apple. Drying was conducted in a convection tunnel drier "Tray Drier" at drying temperature of 60 °C using the rectangle-shaped (20x20x5 mm) apple samples. During the drying process temperature changes of dried samples were examined as well as relative humidity and temperature of drying air. Rehydratation was used as a parameter for the examination of dried samples quality. Kinetics was estimated by using exponential mathematical model. The results of estimation show correspondence with experimental results. It was concluded that with an increase of the air flow velocity there was an increase of heat transfer coefficient and with this to a higher warming of dried samples temperature, which brings to increase of drying rate.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0113005

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek