Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj parametara sušenja na kinetiku sušenja mrkve i efektivni difuzijski koeficijent (CROSBI ID 491756)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Velić, Darko ; Bilić, Mate ; Bucić, Ana Utjecaj parametara sušenja na kinetiku sušenja mrkve i efektivni difuzijski koeficijent // Sažetci = Abstracts / XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Zrnčević, Stanka (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus, 2003. str. 199-199-x

Podaci o odgovornosti

Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Velić, Darko ; Bilić, Mate ; Bucić, Ana

hrvatski

Utjecaj parametara sušenja na kinetiku sušenja mrkve i efektivni difuzijski koeficijent

Provedeno je laboratorijsko infracrveno sušenje mrkve radi utvrđivanja utjecaja temperature sušenja i debljine uzoraka na kinetiku sušenja i efektivni difuzijski koeficijent. Sušenje je provođeno na uzorcima mrkve različite debljine (3, 6, 8, 10 mm) u temperaturnom intervalu od 50 °C do 100 °C. Pri izvođenju eksperimentalnih mjerenja korištena je termogravimetrijska metoda uz kontinuirano mjerenje temperature uzoraka. Standardnom laboratorijskom metodom, osušenim uzorcima mrkve određen je rehidratacijski omjer. Za opisivanje kinetike sušenja korišten je eksponencijalni model koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim rezultatima, a efektivni difuzijski koeficijent izračunat je prema Fick-ovom zakonu difuzije. Iz dobivenih krivulja sušenja vidljivo je da nema jasno izraženog perioda konstantne brzine sušenja uz postojanje dva perioda opadajuće brzine sušenja. Brzina sušenja raste s povećanjem temperature sušenja i smanjenjem debljine uzoraka, dok se vrijednost efektivnog difuzijskog koeficijenta (8, 78&middot ; ; 10^-10 – 2, 09&middot ; ; 10^-8 m^2/s) povećava s povišenjem temperature i povećanjem debljine uzorka, uz 2-3 puta veće vrijednosti u drugom periodu opadajuće brzine sušenja.

sušenje; kinetika sušenja; efektivni koeficijent difuzije; mrkva

nije evidentirano

engleski

Influence of drying parameters on drying kinetics of carrot and effective diffusion coefficient

nije evidentirano

drying; drying kinetic; effective diffusion coefficient; carrot

nije evidentirano

Podaci o prilogu

199-199-x.

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Sažetci = Abstracts / XVIII. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Zrnčević, Stanka

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo ; Hinus

Podaci o skupu

XVIII.Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera,

poster

16.02.2003-19.02.2003

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija