Redoslijed agrotehničkih mjera u proizvodnji krumpira za preradu u čips (CROSBI ID 317913)
Prilog u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Varga, Ivana ; Cerovečki, Matej ; Žulj, Iva ; Gantner, Ranko ; Tadić, Vjekoslav ; Stošić, Miro
hrvatski
Redoslijed agrotehničkih mjera u proizvodnji krumpira za preradu u čips
U ovom istraživanju analizirana je intenzivna proizvodnja krumpira koji se prerađuje u čips. U analiziranom razdoblju (2019. – 2022.) prikazane su sve agrotehničke mjere pri proizvodnji krumpira na primjeru PO „Beta“. Vidljivo je da je gnojidba svake godine provedena pri jesenskoj obradi, zatim pred samu sadnju, pri nagrtanju i prije zatvaranja redova. Zaštita krumpira je provedena pravovremeno, a kod primjene zaštitnih sredstava najviše se koriste fungicidi u zaštiti od plamenjače i koncentrične pjegavosti krumpira. Kod zaštite od krumpirove zlatice vodi se računa o korištenju pripravaka iz različitih kemijskih skupina i različitih mehanizma djelovanja. Obavezna mjera u proizvodnji je navodnjavanje koje se provodi tijekom ljetnih mjeseci (lipanj i srpanj). Vađenje krumpira obavilo se strojno, a ostvareni prinosi iznosili su prosječno 36 t/ha, što je daleko od hrvatskog prosjeka (19, 1 t/ha)
krumpir, zaštita, obrada, vegetacija, prinos
nije evidentirano
engleski
Agrotechnical measures in potatoes production for processing into chips
nije evidentirano
potato, protection, processing, vegetation, yield
nije evidentirano