Otrovanja hranom (CROSBI ID 455345)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Butković, Dorian
Cvrtila, Željka ; Mikuš, Tomislav
hrvatski
Otrovanja hranom
Do trovanja hranom u ljudi dolazi pojavom kontaminanta u hrani. Sama pojava kontaminanta ne uvjetuje pojavu trovanja. Za trovanje potrebna je i određena doza koja će uzrokovati infekciju. Do kontaminacije dolazi u bilo kojem razdoblju produkcijskog, distribucijskog i konzumacijskog lanca. Trovanje hranom jedan je od najčešćih uzroka infekcije u ljudi u cijelom svijetu. Hoće li doći do otrovanja ovisi o količini kontaminanta u hrani te imunosnom sustavu čovjeka. Onečišćenja hrane mogu biti biološkog, kemijskog ili fizičkog podrijetla. Biološki uzročnici trovanja hranom su bakterije, virusi i paraziti. Unutar Europske Unije najčešći uzročnik bioloških otrovanja hranom je bakterija Camyplobacter spp. Bakterije i najčešće uzrokuju trovanja. Norovirus je najčešći virusni uzročnik gastroenteritisa. Kemijska onečišćenja su podijeljena na prirodne toksine, onečišćivaće iz okoliša, onečišćivači nastali tijekom prerade ili čuvanja hrane i namjerno dodani onečišćivaći. Od prirodnih toksina značajni su aflatoksini, ohratoksini i lektini. Značajni onečišćivaći iz okoliša su dioksini, olovo i živa. Akrilamid i furan spadaju pod značajne onečišćivaće nastale tijekom prerade ili čuvanja hranom. Namjerno dodani onečišćivaći su sudansko bojilo i melamin.
Otrovanje hranom, prevalencija, patogeneza, simptomi, liječenje
nije evidentirano
engleski
FOODBORNE ILLNESS
nije evidentirano
Foodborne illness, prevalence, pathogenesis, symptoms, treatment
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
09.12.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb