Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Otrovanja hranom (CROSBI ID 455345)

Ocjenski rad | diplomski rad

Butković, Dorian Otrovanja hranom / Cvrtila, Željka ; Mikuš, Tomislav (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2022

Podaci o odgovornosti

Butković, Dorian

Cvrtila, Željka ; Mikuš, Tomislav

hrvatski

Otrovanja hranom

Do trovanja hranom u ljudi dolazi pojavom kontaminanta u hrani. Sama pojava kontaminanta ne uvjetuje pojavu trovanja. Za trovanje potrebna je i određena doza koja će uzrokovati infekciju. Do kontaminacije dolazi u bilo kojem razdoblju produkcijskog, distribucijskog i konzumacijskog lanca. Trovanje hranom jedan je od najčešćih uzroka infekcije u ljudi u cijelom svijetu. Hoće li doći do otrovanja ovisi o količini kontaminanta u hrani te imunosnom sustavu čovjeka. Onečišćenja hrane mogu biti biološkog, kemijskog ili fizičkog podrijetla. Biološki uzročnici trovanja hranom su bakterije, virusi i paraziti. Unutar Europske Unije najčešći uzročnik bioloških otrovanja hranom je bakterija Camyplobacter spp. Bakterije i najčešće uzrokuju trovanja. Norovirus je najčešći virusni uzročnik gastroenteritisa. Kemijska onečišćenja su podijeljena na prirodne toksine, onečišćivaće iz okoliša, onečišćivači nastali tijekom prerade ili čuvanja hrane i namjerno dodani onečišćivaći. Od prirodnih toksina značajni su aflatoksini, ohratoksini i lektini. Značajni onečišćivaći iz okoliša su dioksini, olovo i živa. Akrilamid i furan spadaju pod značajne onečišćivaće nastale tijekom prerade ili čuvanja hranom. Namjerno dodani onečišćivaći su sudansko bojilo i melamin.

Otrovanje hranom, prevalencija, patogeneza, simptomi, liječenje

nije evidentirano

engleski

FOODBORNE ILLNESS

nije evidentirano

Foodborne illness, prevalence, pathogenesis, symptoms, treatment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

09.12.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Veterinarska medicina