Utjecaj razine organskog selena u hrani kokoši nesilica na kvalitetu jaja (CROSBI ID 317249)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Košević, Manuela ; Samardžić, Mirela
hrvatski
Utjecaj razine organskog selena u hrani kokoši nesilica na kvalitetu jaja
Jaje je animalna namirnica koja je nutritivno izbalansirana, a cjenovno je prihvatljiva da se svakodnevno koristi u domaćinstvu. Dizajniranjem smjesa za nesilice moguće je jaje obogatiti različitim nutricinima. Stoga je cilj ovog rada bio proizvesti jaja obogaćena selenom, te ispitati njegov učinak na pokazatelje kvalitete i održivost svježine jaja tijekom skladištenja u trajanju od 28 dana u hladnjaku na 4 °C. U istraživanju je korišteno 120 nesilica hibrida Tetra SL. Pokus je trajao 5 tjedana. Na početku pokusa nesilice su bile u dobi od 30 tjedana. Formirane su dvije skupine P1 i P2, koje su hranjene s dvije smjese. Svaka skupina smještena je u 6 kaveza sa po 10 nesilica. Krmne smjese kojima su hranjene nesilice razlikovale su se u sadržaju organskog selena (Sel-Plex). Hrana nesilica iz skupine P1 sadržala je nižu razinu selena (0, 348 mg Se/kg smjese), a nesilice skupine P2 konzumirale su hranu s višom razinom selena (0, 447 mg Se/kg smjese). Na kraju pokusnog razdoblja uzorkovano je ukupno 120 jaja (P1 60 komada i P2 60 komada). Jaja su pripadala razredu L (masa jaja od 63-73 g). Promatrani efekti (hranidbeni tretmani, vrijeme skladištenja i interakcija) nisu imali utjecaja na vrijednosti indeksa oblika, masu jaja i ljuske, čvrstoću i debljinu ljuske (P>0, 05). Vrijeme skladištenja imalo je utjecaj na masu žumanjka (P<0, 001) i masu bjelanjka (P=0, 010). Razina selena u hrani i vrijeme skladištenja utjecali su na porast pH vrijednosti u žumanjcima i bjelanjcima (P<0, 001). Vrijeme skladištenja jaja statistički je značajno utjecalo na smanjenje visine bjelanjka (mm) i Hough jedinica (HJ) (P<0, 001), dok su na intenzitet boje utjecali vrijeme skladištenja i interakcija (P < 0, 05). Oksidacija lipida u žumanjcima jaja ispitivanih skupina bila je ujedna- čena, nisu utvrđene statistički značajne razlike u dobivenim vrijednostima (P>0, 05). Razina Se u krmnim smjesama za nesilice značajno je utjecala na njegov sadržaj u bjelanjcima i žumanjcima jaja. Kod bjelanjka sadržaj selena se povećao sa 107, 86 na 162, 48 μg/kg (P1 u odnosu na P2 ; P<0, 001) i u žumanjcima sa 644, 11 na 748, 05 μg/kg (P1 u odnosu na P2 ; P= 0, 032). Istraživanjem je utvrđena mogućnost povećanja sadržaja selena u jajima korištenjem organskog oblika selena u krmnoj smjesi za nesilice. Također je uočeno da viša razina selena u hrani utječe na veće odlaganje selena u jestivom dijelu jaja, te pozitivno djeluje na pokazatelje kvalitete i svježine jaja.
selen ; jaja ; kvaliteta ; vrijeme skladištenja ; oksidacija lipida
nije evidentirano
engleski
Influence of the level of organic selenium in feed of laying hens on egg quality
nije evidentirano
selenium ; eggs ; quality ; storage time ; lipid oxidation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64 (1)
2022.
23-31
objavljeno
0023-4850
1848-901X
10.33128/k.64.1.3