Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Elementna analiza pjenušaca Zagrebačke županije spektrometrijom masa uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-MS) (CROSBI ID 728278)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Živković, Lana ; Nemet, Ivan ; Rončević, Sanda Elementna analiza pjenušaca Zagrebačke županije spektrometrijom masa uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-MS) // 1. Simpozij analitičke atomske spektrometrije, Zagreb, 30. rujna - 1. listopada 2022. , Knjiga sažetaka, Ur.: Rončević S., Nemet I., Marciuš B. / Rončević, S. ; Nemet, I. ; Marciuš, B. (ur.). Zagreb: Hrvatsko kemijsko društvo, 2022. str. 46-46

Podaci o odgovornosti

Živković, Lana ; Nemet, Ivan ; Rončević, Sanda

hrvatski

Elementna analiza pjenušaca Zagrebačke županije spektrometrijom masa uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-MS)

Vino je složena otopina koja se sastoji od vode, alkohola, šećera, organskih i anorganskih komponenti. U suvremenim enološkim pristupima, interes za proizvodnju i kontrolu kakvoće pjenušavih vina postaje sve izraženiji.[1] Ova vina proizvode se nakon alkoholne i malolaktične fermentacije u bačvama od nehrđajućeg čelika ili cementa te potom podliježu sekundarnoj fermentaciji odležavanjem u bocama. Zbog prisutnosti ugljikova dioksida pjenušava vina su gazirana, odnosno sadrže mjehuriće. Na sastav vina utječu mnogi čimbenici, a neki od njih su sastav zemlje na kojoj raste vinova loza, klimatski uvjeti (temperatura, količina vlage i padalina), proces fermentacije, način skladištenja vina i drugi. Poznavanjem elementnog sastava vina dobiva se najviše informacija o porijeklu vina te o njegovoj autentičnosti.[2] Elementni „potpis“ vina ovisi o prirodnim i antropogenim izvorima. S obzirom na njihov utjecaj u vinima se mogu pronaći esencijalni elementi, poput Ca, Mg, Fe i K, ali i toksični elementi, poput Pb, Cd, As i Zn. U klasifikaciji i određivanju geografskog porijekla vina temeljem elementnog profila koriste se najčešće multivarijatne statističke metode.[3] Cilj ovoga rada bio je odrediti elementni sastav 34 uzorka pjenušaca proizvedenih na području Zagrebačke županije. Spektrometrijom masa uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-MS) analizirat će se pripravljeni uzorci i odrediti koncentracije Mg, Al, P, V, Cr, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, A s, Se, Cd, T l, Pb i odabranih lantanoida. Uspoređeni su rezultati mjerenja korištenjem standardne kalibracije te kalibracijske metode uz dodatak internog standarda. Točnost dobivenih rezultata određena je analizom prikladnog referentnog materijala. Mjereni rezultati obrađeni su korištenjem programskog paketa Statistica, poglavito multivarijatnim statističkim metodama kao što su analiza glavnih komponenata (PCA) i hijerarhijska analiza klastera (HCA).

elementno profiliranje ; vina ; ICP-MS

nije evidentirano

engleski

Elemental analysis of sparkling wines from Zagreb County by ICP-MS method

nije evidentirano

elemental profiling ; wines ; ICP-MS

nije evidentirano

Podaci o prilogu

46-46.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

1. Simpozij analitičke atomske spektrometrije, Zagreb, 30. rujna - 1. listopada 2022. , Knjiga sažetaka, Ur.: Rončević S., Nemet I., Marciuš B.

Rončević, S. ; Nemet, I. ; Marciuš, B.

Zagreb: Hrvatsko kemijsko društvo

Podaci o skupu

1. Simpozij analitičke atomske spektrometrije = 1st Symposium on Analytical Atomic Spectrometry

poster

30.09.2022-01.10.2022

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano

Poveznice