Elementna analiza pjenušaca Zagrebačke županije spektrometrijom masa uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-MS) (CROSBI ID 728278)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Živković, Lana ; Nemet, Ivan ; Rončević, Sanda
hrvatski
Elementna analiza pjenušaca Zagrebačke županije spektrometrijom masa uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-MS)
Vino je složena otopina koja se sastoji od vode, alkohola, šećera, organskih i anorganskih komponenti. U suvremenim enološkim pristupima, interes za proizvodnju i kontrolu kakvoće pjenušavih vina postaje sve izraženiji.[1] Ova vina proizvode se nakon alkoholne i malolaktične fermentacije u bačvama od nehrđajućeg čelika ili cementa te potom podliježu sekundarnoj fermentaciji odležavanjem u bocama. Zbog prisutnosti ugljikova dioksida pjenušava vina su gazirana, odnosno sadrže mjehuriće. Na sastav vina utječu mnogi čimbenici, a neki od njih su sastav zemlje na kojoj raste vinova loza, klimatski uvjeti (temperatura, količina vlage i padalina), proces fermentacije, način skladištenja vina i drugi. Poznavanjem elementnog sastava vina dobiva se najviše informacija o porijeklu vina te o njegovoj autentičnosti.[2] Elementni „potpis“ vina ovisi o prirodnim i antropogenim izvorima. S obzirom na njihov utjecaj u vinima se mogu pronaći esencijalni elementi, poput Ca, Mg, Fe i K, ali i toksični elementi, poput Pb, Cd, As i Zn. U klasifikaciji i određivanju geografskog porijekla vina temeljem elementnog profila koriste se najčešće multivarijatne statističke metode.[3] Cilj ovoga rada bio je odrediti elementni sastav 34 uzorka pjenušaca proizvedenih na području Zagrebačke županije. Spektrometrijom masa uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-MS) analizirat će se pripravljeni uzorci i odrediti koncentracije Mg, Al, P, V, Cr, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, A s, Se, Cd, T l, Pb i odabranih lantanoida. Uspoređeni su rezultati mjerenja korištenjem standardne kalibracije te kalibracijske metode uz dodatak internog standarda. Točnost dobivenih rezultata određena je analizom prikladnog referentnog materijala. Mjereni rezultati obrađeni su korištenjem programskog paketa Statistica, poglavito multivarijatnim statističkim metodama kao što su analiza glavnih komponenata (PCA) i hijerarhijska analiza klastera (HCA).
elementno profiliranje ; vina ; ICP-MS
nije evidentirano
engleski
Elemental analysis of sparkling wines from Zagreb County by ICP-MS method
nije evidentirano
elemental profiling ; wines ; ICP-MS
nije evidentirano
Podaci o prilogu
46-46.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
1. Simpozij analitičke atomske spektrometrije, Zagreb, 30. rujna - 1. listopada 2022. , Knjiga sažetaka, Ur.: Rončević S., Nemet I., Marciuš B.
Rončević, S. ; Nemet, I. ; Marciuš, B.
Zagreb: Hrvatsko kemijsko društvo
Podaci o skupu
1. Simpozij analitičke atomske spektrometrije = 1st Symposium on Analytical Atomic Spectrometry
poster
30.09.2022-01.10.2022
Zagreb, Hrvatska