Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hrvatska u povijesnom kontekstu svjetskog sirarstva (CROSBI ID 728194)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Rako, Ante Hrvatska u povijesnom kontekstu svjetskog sirarstva // Zbornik sažetaka 2. međunarodne znanstveno-stručne konferencije "Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva". 2022. str. 10-10

Podaci o odgovornosti

Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Rako, Ante

hrvatski

Hrvatska u povijesnom kontekstu svjetskog sirarstva

Zbog svoje klimatske raznolikosti, Hrvatska se smatra zemljom koja je bogata sirarskom poviješću. Tradicijski su sirevi nastali samoniklo na nekom području kao posljedica dugotrajnog uzgoja i korištenja određene mliječne stoke, kao i razvoja specifične proizvodnje sira koja se prenosila s generacije na generaciju. Mnogi danas svjetski poznati sirevi izvorno su nastali na nekom specifičnom lokalitetu kao rezultat tradicije spravljanja sira određene okolišnim čimbenicima. Čak i danas, mnoge među njima nije moguće vjerodostojno kopirati, ako se njihova proizvodnja izmjesti iz područja njihova izvorna nastanka. Stoga su mnoga recentna istraživanja usmjerena na definiranje njihove autentičnosti, što uključuje primjenu različitih kemijskih, fizikalnih i mikrobioloških analiza. Međutim, povijesni podatci također mogu upotpuniti ove analize. Sukladno znanstvenim spoznajama, proizvodnja sira u Hrvatskoj počela je vrlo rano, već u Neolitiku oko 5200 godina prije Krista. Od tog vremena do danas, postoji kontinuirana proizvodnja sira na području Hrvatske, što je potkrepljeno postojanjem nekih vrijednih tradicijskih sireva čija je proizvodnja preživjela sve do danas. Vjerojatno najjasnija potvrda ovoga je sir koji zrije u životinjskoj koži (sir iz mišine) koji se proizvodi na području središnje Dalmacije, dakle na području gdje su pronađeni prvi dokazi proizvodnje sira u Hrvatskoj. Stoga je cilj ovog rada dati prikaz nekih povijesnih činjenica proizvodnje sira u Hrvatskoj u kontekstu svjetskog sirarstva.

sir, povijest, Hrvatska, tradicija, vreća od životinjske kože

nije evidentirano

engleski

Croatia in the historical context of cheesemaking in the world

nije evidentirano

cheese, history, Croatia, tradition, animal skin sack

nije evidentirano

Podaci o prilogu

10-10.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 2. međunarodne znanstveno-stručne konferencije "Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva"

Podaci o skupu

2. međunarodna znanstveno-stručna konferencija Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva

predavanje

25.11.2022-25.11.2022

Knin, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)