Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Spektrofotometrijsko određivanje boje i sadržaja tanina u vinima sorte Pošip (CROSBI ID 455023)

Ocjenski rad | diplomski rad

Papić, Gabriel Spektrofotometrijsko određivanje boje i sadržaja tanina u vinima sorte Pošip / Odžak, Renata (mentor); Kranjac, Marina (neposredni voditelj). Split, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, . 2022

Podaci o odgovornosti

Papić, Gabriel

Odžak, Renata

Kranjac, Marina

hrvatski

Spektrofotometrijsko određivanje boje i sadržaja tanina u vinima sorte Pošip

Vino je kemijski složena smjesa različitih vrsta spojeva koji uključuju fenolne spojeve koji doprinose boji vina. U fenolne spojeve spadaju i tanini koji su odgovorni za trpak okus vina. Ovi spojevi u vino dospijevaju procesom maceracije. Maceracija je proces u kojem su pokožice i sjemenke grožđa u kontaktu sa sokom. Bijela vina obično nisu macerirana, a maceracijom bijelog grožđa dobiju se tzv. jantarna, orange ili macerirana vina. U ovom radu je UV-VIS spektrofotometrijom određen sadržaj tanina u uzorcima bijelog kao i u uzorcima maceriranog bijelog vina autohtone sorte vinove loze – Pošip. Dobiveni rezultati analize uzoraka iz nekoliko godina berbe pokazuju da macerirana bijela vina imaju višu koncentraciju tanina od nemaceriranih bijelih vina (4, 46 g/L za orange vino, a 0, 547 g/L za bijelo vino iste godine berbe). Također je uočeno kako će maceracija kod većine uzoraka uzrokovati povećanje intenziteta boje maceriranih u odnosu na nemacerirana bijela vina (0, 520 i 0, 190 za iste uzorke).

bijelo vino, macerirano bijelo vino, tanini, Pošip, boja vina, maceracija

nije evidentirano

engleski

Spectrofotometric determination of color and tanine content in Pošip wines

nije evidentirano

white wine, macerated white wine, tannin, Pošip, wine color, maceration

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

23.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija