Spektrofotometrijsko određivanje boje i sadržaja tanina u vinima sorte Pošip (CROSBI ID 455023)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Papić, Gabriel
Odžak, Renata
Kranjac, Marina
hrvatski
Spektrofotometrijsko određivanje boje i sadržaja tanina u vinima sorte Pošip
Vino je kemijski složena smjesa različitih vrsta spojeva koji uključuju fenolne spojeve koji doprinose boji vina. U fenolne spojeve spadaju i tanini koji su odgovorni za trpak okus vina. Ovi spojevi u vino dospijevaju procesom maceracije. Maceracija je proces u kojem su pokožice i sjemenke grožđa u kontaktu sa sokom. Bijela vina obično nisu macerirana, a maceracijom bijelog grožđa dobiju se tzv. jantarna, orange ili macerirana vina. U ovom radu je UV-VIS spektrofotometrijom određen sadržaj tanina u uzorcima bijelog kao i u uzorcima maceriranog bijelog vina autohtone sorte vinove loze – Pošip. Dobiveni rezultati analize uzoraka iz nekoliko godina berbe pokazuju da macerirana bijela vina imaju višu koncentraciju tanina od nemaceriranih bijelih vina (4, 46 g/L za orange vino, a 0, 547 g/L za bijelo vino iste godine berbe). Također je uočeno kako će maceracija kod većine uzoraka uzrokovati povećanje intenziteta boje maceriranih u odnosu na nemacerirana bijela vina (0, 520 i 0, 190 za iste uzorke).
bijelo vino, macerirano bijelo vino, tanini, Pošip, boja vina, maceracija
nije evidentirano
engleski
Spectrofotometric determination of color and tanine content in Pošip wines
nije evidentirano
white wine, macerated white wine, tannin, Pošip, wine color, maceration
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
23.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu
Split