Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sigurnost vode – sigurnost hrane (CROSBI ID 728159)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Habuda-Stanić, Mirna Sigurnost vode – sigurnost hrane / Water safety - food safety // Zbornik sažetaka 4. hrvatske konferencije o procjeni rizika porijeklom iz hrane / Sokolić, Darja (ur.). Osijek: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2022. str. 51-52

Podaci o odgovornosti

Habuda-Stanić, Mirna

hrvatski

Sigurnost vode – sigurnost hrane

Voda je jedina namirnica za kojom, neovisno o vjeri i rasi, socioekonomskom statusu te zemljopisnom položaju, svakodnevno imaju potrebu i koriste svi stanovnici Zemlje, a dostupnost zdravstveno ispravne vode za piće temeljni je preduvjet osiguranja zdravlja populacije. Globalizacija, urbanizacija, stoljetna industrijska aktivnost, prekomjerno korištenje fosilnih goriva i niz drugih ljudskih aktivnosti tijekom proteklog stoljeća, značajno je narušilo ravnotežu svih segmenata ekosustava te ubrzalo i osnažilo učinke globalnih klimatskih promjena naročito vidljive u ekstremnim promjenama hidrološkog ciklusa i pogoršanju kakvoće vodnih resursa. Stoga je prerada i isporuka dovoljnih količina zdravstveno ispravne vode za piće danas zahtjevna je i jedna od najodgovornijih zadaća modernog društva. Voda u procesima prehrambene industrije sudjeluje izravno, kao sirovina, sudjeluje u procesima pripreme hrane ili se koristi u svrhe održavanja čistoće i higijena pogona. Utjecaj kvalitete vode na kvalitetu i sigurnost hrane često se zanemaruje, no voda, koja se koristi u procesima pripreme hrane, može sadržavati pojedine mikroorganizme i kemijske tvari koji značajno mogu narušiti zdravstvenu ispravnost hrane. Kako bi se osigurala sigurnost hrane, važno je da vodu koja sudjeluje u procesima pripreme hrane pripremiti i obraditi u skladu s nacionalnim sanitarnim standardima što prije svega podrazumijeva odsutnost patogenih mikroorganizama. Također treba pratiti i koncentracije pojedinih, a prije svega štetnih kemijskih i radioaktivnih tvari u navedenoj vrsti vode. U ovom radu prikazani su modeli praćenja utjecaja kvalitete i sigurnosti vode na sigurnost hrane pomoću indeksa bakterijske kvalitete vode, kojim se izražava prihvatljivost kvalitete vode kao sirovine u bakteriološkom smislu i pojavnosti patogenih bakterija. Uz navedeni, primjenjuje se i indeks toksičnosti vode kojim se izražava pojavnost i koncentraciju pojedinih toksičnih sastojaka vode te indeks kemijske kvalitete vode kojim se prati kiselost vode te koncentracije mineralnih sola, prije svega soli kalcija i magnezija koje čine tvrdoću vode.

sigurnost hrane ; zdravstvena ispravnost vode ; prehrambena industrija

nije evidentirano

engleski

Water safety - food safety

Voda je jedina namirnica za kojom, neovisno o vjeri i rasi, socioekonomskom statusu te zemljopisnom položaju, svakodnevno imaju potrebu i koriste svi stanovnici Zemlje, a dostupnost zdravstveno ispravne vode za piće temeljni je preduvjet osiguranja zdravlja populacije. Globalizacija, urbanizacija, stoljetna industrijska aktivnost, prekomjerno korištenje fosilnih goriva i niz drugih ljudskih aktivnosti tijekom proteklog stoljeća, značajno je narušilo ravnotežu svih segmenata ekosustava te ubrzalo i osnažilo učinke globalnih klimatskih promjena naročito vidljive u ekstremnim promjenama hidrološkog ciklusa i pogoršanju kakvoće vodnih resursa. Stoga je prerada i isporuka dovoljnih količina zdravstveno ispravne vode za piće danas zahtjevna je i jedna od najodgovornijih zadaća modernog društva. Voda u procesima prehrambene industrije sudjeluje izravno, kao sirovina, sudjeluje u procesima pripreme hrane ili se koristi u svrhe održavanja čistoće i higijena pogona. Utjecaj kvalitete vode na kvalitetu i sigurnost hrane često se zanemaruje, no voda, koja se koristi u procesima pripreme hrane, može sadržavati pojedine mikroorganizme i kemijske tvari koji značajno mogu narušiti zdravstvenu ispravnost hrane. Kako bi se osigurala sigurnost hrane, važno je da vodu koja sudjeluje u procesima pripreme hrane pripremiti i obraditi u skladu s nacionalnim sanitarnim standardima što prije svega podrazumijeva odsutnost patogenih mikroorganizama. Također treba pratiti i koncentracije pojedinih, a prije svega štetnih kemijskih i radioaktivnih tvari u navedenoj vrsti vode. U ovom radu prikazani su modeli praćenja utjecaja kvalitete i sigurnosti vode na sigurnost hrane pomoću indeksa bakterijske kvalitete vode, kojim se izražava prihvatljivost kvalitete vode kao sirovine u bakteriološkom smislu i pojavnosti patogenih bakterija. Uz navedeni, primjenjuje se i indeks toksičnosti vode kojim se izražava pojavnost i koncentraciju pojedinih toksičnih sastojaka vode te indeks kemijske kvalitete vode kojim se prati kiselost vode te koncentracije mineralnih sola, prije svega soli kalcija i magnezija koje čine tvrdoću vode.

food safety ; water safety ; food industry

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

51-52.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 4. hrvatske konferencije o procjeni rizika porijeklom iz hrane

Sokolić, Darja

Osijek: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

Podaci o skupu

4. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane = 4th Croatian Food Safety Risk Assessment Conference

pozvano predavanje

06.06.2022-07.06.2022

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice