Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana na proizvodne pokazatelje jaradi (CROSBI ID 317043)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Klir Šalavardić, Željka ; Novoselec, Josip ; Ronta, Mario ; Antunović, Zvonko
hrvatski
Utjecaj pogače sjemenki bundeve i ekstrudiranog lana na proizvodne pokazatelje jaradi
Sjemenke uljarica i nusproizvodi proizvodnje ulja kvalitetan su izvor energije i bjelančevina u hranidbi preživača. Stoga je cilj istraživanja bio utvrditi proizvodne pokazatelje jaradi hranjene krmnim smjesama koje sadrže pogaču sjemenki bundeve ili ekstrudirani lan. Istraživanje je provedeno na 31 jaretu pasmine francuska alpina. Nakon navršenih mjesec dana jarad je postupno odbijana od majki, pri čemu se postupno smanjivala hranidba mlijekom i uključivala krmna smjesa i sijeno (djetelinsko-travna smjesa) ad libitum. Jarad je bila hranjena krmnom smjesom koja je od bjelančevinastih krmiva sadržavala sačmu soje i ekstrudiranu soju (kontrolna), zatim krmnom smjesom koja je sadržavala 16% pogače sjemenki bundeve (PB16) uz potpunu zamjenu soje te krmnom smjesom koja je sadržavala 9% ekstrudiranog lana (EL9) uz djelomičnu zamjenu soje. Proizvodni pokazatelji, kao što su prosječni dnevni prirasti i eksterijerne odlike, utvrđeni su u dobi jaradi od 32, 60 i 87 dana. Utvrđeni su ukupni prosječni dnevni prirasti jaradi (dobi 32.-87. dana) od 145, 64 g u kontrolnoj skupini, 163, 77 g u PB16 i 164, 21 g u EL9 skupini, pri čemu nisu utvrđene statistički značajne razlike. Utvrđeno je značajno povećanje visine grebena u PB16 i EL9 jaradi
pogača sjemenki bundeve ; ekstrudirani lan ; jarad ; proizvodni pokazatelji
nije evidentirano
engleski
Influence of pumpkin seed cake and extruded linseed on production traits of goat kids
nije evidentirano
pumpkin seed cake ; extruded linseed ; goat kids ; production traits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64 (1)
2022.
13-22
objavljeno
0023-4850
1848-901X