Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tehnologija proizvodnje i analiza craft piva "Brucošica" (CROSBI ID 454881)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bulaš, Natalija Tehnologija proizvodnje i analiza craft piva "Brucošica" / Generalić Mekinić, Ivana (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2022

Podaci o odgovornosti

Bulaš, Natalija

Generalić Mekinić, Ivana

hrvatski

Tehnologija proizvodnje i analiza craft piva "Brucošica"

Pivo je jedno od najstarijih alkoholnih pića u svijetu, a sam postupak proizvodnje se tijekom stoljeća nije značajno mijenjao. Međutim, tehnološki napredak tijekom godina je omogućio da se proizvodnja piva unaprijedi u smislu poboljšanja arome i okusa. Posljednjih nekoliko godina se dogodila prava revolucija u proizvodnji piva u kojoj su ključnu ulogu imali proizvođači specijalnih i craft piva. Craft piva se obično proizvode u malim pivovarama po izvornim, tradicionalnim recepturama u ograničenim količinama, a jedna od njihovih glavnih karakteristika je da su nefiltrirana i nepasterizirana. Uz to, pridaje se velika važnost i samoj kvaliteti te autentičnosti, a sve češće se tijekom proizvodnje dodaju različite arome voća i biljaka koje doprinose jedinstvenosti i osebujnosti finalnog proizvoda. U ovom radu je osmišljeno i proizvedeno craft pivo „Brucošica“ pomoću „Grainfather“ sustava te se provela fizikalno-kemijska analiza istog. Dobiveno pivo odlikuju vrlo dobra organoleptička svojstva, dok je analiza istog pokazala blaga odstupanja od očekivanih vrijednosti ispitivanih parametara (prvenstveno IBU i EBC vrijednosti) čemu su najvjerojatniji razlog oksidacijski procesi.

craft pivo ; „Grainfather“ ; APA ; fizikalno – kemijska analiza

nije evidentirano

engleski

Technology and analysis of craft beer "Brucošica"

nije evidentirano

craft beer ;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

20.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija