Tehnologija proizvodnje i analiza craft piva "Brucošica" (CROSBI ID 454881)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bulaš, Natalija
Generalić Mekinić, Ivana
hrvatski
Tehnologija proizvodnje i analiza craft piva "Brucošica"
Pivo je jedno od najstarijih alkoholnih pića u svijetu, a sam postupak proizvodnje se tijekom stoljeća nije značajno mijenjao. Međutim, tehnološki napredak tijekom godina je omogućio da se proizvodnja piva unaprijedi u smislu poboljšanja arome i okusa. Posljednjih nekoliko godina se dogodila prava revolucija u proizvodnji piva u kojoj su ključnu ulogu imali proizvođači specijalnih i craft piva. Craft piva se obično proizvode u malim pivovarama po izvornim, tradicionalnim recepturama u ograničenim količinama, a jedna od njihovih glavnih karakteristika je da su nefiltrirana i nepasterizirana. Uz to, pridaje se velika važnost i samoj kvaliteti te autentičnosti, a sve češće se tijekom proizvodnje dodaju različite arome voća i biljaka koje doprinose jedinstvenosti i osebujnosti finalnog proizvoda. U ovom radu je osmišljeno i proizvedeno craft pivo „Brucošica“ pomoću „Grainfather“ sustava te se provela fizikalno-kemijska analiza istog. Dobiveno pivo odlikuju vrlo dobra organoleptička svojstva, dok je analiza istog pokazala blaga odstupanja od očekivanih vrijednosti ispitivanih parametara (prvenstveno IBU i EBC vrijednosti) čemu su najvjerojatniji razlog oksidacijski procesi.
craft pivo ; „Grainfather“ ; APA ; fizikalno – kemijska analiza
nije evidentirano
engleski
Technology and analysis of craft beer "Brucošica"
nije evidentirano
craft beer ;
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
20.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split