Proizvodnja i analiza komovice (CROSBI ID 454880)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ivandić, Luka
Generalić Mekinić, Ivana
hrvatski
Proizvodnja i analiza komovice
Proizvodnja komovice zauzima važno mjesto u proizvodnji jakih alkoholnih i alkoholnih pića. Komovica je jedna od najzastupljenijih vrsta rakija koje se proizvode u Hrvatskoj, a posebice u Dalmatinskoj zagori. Također, ona se koristi kao najčešća osnova za proizvodnju ostalih vrsta rakija i likera. Vrlo je važno da cijeli tehnološki proces proizvodnje komovice bude ispravno proveden, počevši od odabira grožđa, provođenja fermentacije i naposljetku same destilacije prefermentirane komine grožđa iz koje se dobiva komovica. Kako bi se komovica mogla plasirati na tržište trebaju biti zadovoljeni određeni fizikalno-kemijski parametri kvalitete propisani Pravilnikom o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima. U ovom diplomskom radu opisan je tradicionalni tehnološki proces proizvodnje komovice te su urađene osnovne analize (pH, ukupna kiselost, alkoholna jakost i hlapljive komponente) pet uzoraka komovice koje su proizvedene prema opisanom postupku.
komovica ; fermentacija ; destilacija ; ukupna kiselost ; alkoholna jakost ; hlapljive tvari
nije evidentirano
engleski
Grape marc spirit production and analysis
nije evidentirano
grape marc spirit ; fermentation, distillation ; total acidity ; alcoholic strength ; volatile substances
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
20.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split