Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Poboljšanje mikrobiološke kvalitete sira primjenom ozonizirane atmosfere u zrionama (CROSBI ID 727784)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Blažić, Marijana ; Zandona, Elizabeta ; Herljević, Dora ; Paić, Antonela ; Barukčić, Irena Poboljšanje mikrobiološke kvalitete sira primjenom ozonizirane atmosfere u zrionama // Zbornik sažetaka 44. Međunarodnog simpozija mljekarskih stručnjaka / Bašić, Zoran (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022. str. 60-60

Podaci o odgovornosti

Blažić, Marijana ; Zandona, Elizabeta ; Herljević, Dora ; Paić, Antonela ; Barukčić, Irena

hrvatski

Poboljšanje mikrobiološke kvalitete sira primjenom ozonizirane atmosfere u zrionama

Zrenje sira jedno je od kritičnih točaka mikrobiološke kontaminacije zbog specifičnosti uvjeta u prostorima za zrenje koji su povoljni za rast plijesni, kvasaca i patogenih bakterija. Dosad je uloženo puno napora u unapređivanje procesa zrenja sira i poboljšavanje njegove mikrobiološke kvalitete tijekom zrenja u specijaliziranim zrionama. U brojnim istraživanjima kao učinkovito antimikrobno sredstvo za redukciju mikroorganizama poput bakterija, plijesni, kvasaca, parazita i virusa ističe se i ozon (O3) u plinovitoj ili vodenoj fazi zbog svoje oksidacijske sposobnosti koja inaktivira mikroorganizme postupnom oksidacijom staničnih sastojaka pri niskim koncentracijama i kratkom vremenu kontakta. Obzirom na GRAS status (eng. Generally Recognized As Safe), ozon je široko prihvaćen u prehrambenom sektoru kao ekonomično i ekološki prihvatljivo alternativno antimikrobno sredstvo. Osim toga, pokazalo se i da sprečava rast plijesni na siru i inaktivira plijesni iz zraka u prostorima za zrenje i skladištenje sira. Ovaj rad obuhvaća nedavna istraživanja primjene ozonizirane atmosfere u zrionama i komorama za skladištenje sira te nove spoznaje o njegovom utjecaju na kvalitetu sira. Također su prikazane prednosti i nedostatci ozona u pogledu njegove primjene u proizvodnji sira.

higijena sira, mikrobiološka kvaliteta, ozon, sigurnost hrane, zrenje sira

nije evidentirano

engleski

Enhancing the microbiological quality of cheese by applying an ozonized atmosphere in cheese ripening chamber

nije evidentirano

cheese hygiene, cheese ripening, food safety, microbiological quality, ozone

nije evidentirano

Podaci o prilogu

60-60.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Bašić, Zoran

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

1847-1870

Podaci o skupu

44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

12.10.2022-15.10.2022

Rovinj, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija