Poboljšanje mikrobiološke kvalitete sira primjenom ozonizirane atmosfere u zrionama (CROSBI ID 727784)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Blažić, Marijana ; Zandona, Elizabeta ; Herljević, Dora ; Paić, Antonela ; Barukčić, Irena
hrvatski
Poboljšanje mikrobiološke kvalitete sira primjenom ozonizirane atmosfere u zrionama
Zrenje sira jedno je od kritičnih točaka mikrobiološke kontaminacije zbog specifičnosti uvjeta u prostorima za zrenje koji su povoljni za rast plijesni, kvasaca i patogenih bakterija. Dosad je uloženo puno napora u unapređivanje procesa zrenja sira i poboljšavanje njegove mikrobiološke kvalitete tijekom zrenja u specijaliziranim zrionama. U brojnim istraživanjima kao učinkovito antimikrobno sredstvo za redukciju mikroorganizama poput bakterija, plijesni, kvasaca, parazita i virusa ističe se i ozon (O3) u plinovitoj ili vodenoj fazi zbog svoje oksidacijske sposobnosti koja inaktivira mikroorganizme postupnom oksidacijom staničnih sastojaka pri niskim koncentracijama i kratkom vremenu kontakta. Obzirom na GRAS status (eng. Generally Recognized As Safe), ozon je široko prihvaćen u prehrambenom sektoru kao ekonomično i ekološki prihvatljivo alternativno antimikrobno sredstvo. Osim toga, pokazalo se i da sprečava rast plijesni na siru i inaktivira plijesni iz zraka u prostorima za zrenje i skladištenje sira. Ovaj rad obuhvaća nedavna istraživanja primjene ozonizirane atmosfere u zrionama i komorama za skladištenje sira te nove spoznaje o njegovom utjecaju na kvalitetu sira. Također su prikazane prednosti i nedostatci ozona u pogledu njegove primjene u proizvodnji sira.
higijena sira, mikrobiološka kvaliteta, ozon, sigurnost hrane, zrenje sira
nije evidentirano
engleski
Enhancing the microbiological quality of cheese by applying an ozonized atmosphere in cheese ripening chamber
nije evidentirano
cheese hygiene, cheese ripening, food safety, microbiological quality, ozone
nije evidentirano
Podaci o prilogu
60-60.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Bašić, Zoran
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
1847-1870
Podaci o skupu
44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
poster
12.10.2022-15.10.2022
Rovinj, Hrvatska