Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

ANTIMIKROBNI UČINAK SMJESE EKSTRAKTA LISTA KUPINE I ODABRANIH FENOLNIH SPOJEVA NA PATOGENE BAKTERIJE (CROSBI ID 454854)

Ocjenski rad | diplomski rad

Krivić, Ivona ANTIMIKROBNI UČINAK SMJESE EKSTRAKTA LISTA KUPINE I ODABRANIH FENOLNIH SPOJEVA NA PATOGENE BAKTERIJE / Skroza, Danijela (mentor); Čagalj, Martina (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2022

Podaci o odgovornosti

Krivić, Ivona

Skroza, Danijela

Čagalj, Martina

hrvatski

ANTIMIKROBNI UČINAK SMJESE EKSTRAKTA LISTA KUPINE I ODABRANIH FENOLNIH SPOJEVA NA PATOGENE BAKTERIJE

Sve je veća zabrinutost potrošača oko sigurnosti hrane zbog povećanja broja oboljenja uzrokovanih patogenim mikroorganizmima. Brojna znanstvena istraživanja ukazuju na mogućnost korištenja nusproizvoda za obogaćivanje drugih proizvoda ili kao zamjena za sintetska antimikrobna sredstva. Antioksidativno i antimikrobno djelovanje bobičastog voća je već potvrđeno, a navedeni učinci se uglavnom pripisuju njihovom fenolnom sastavu, odnosno spojevima poput flavonoida i antocijana, a poznato je da listovi kupine isto imaju zanimljiv kemijski profil kao i snažnu biološku aktivnost. U ovom radu proučavano je antimikrobno djelovanje ekstrakta lista kupine u kombinaciji s odabranim fenolnim spojevima (vanilinska kiselina, katehin, rutin, apigenin i oleuropein) na patogene mikroorganizme: Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Enterococcus faecalis i Salmonella enteritidis. Analiza je provedena korištenjem dviju različitih metoda: metodom određivanja minimalne inhibitorne koncentracije (engl. Minimum inhibitory concentracion, MIC) i metodom određivanja minimalne baktericidne koncentracije (engl. Minimum bactericidal concentration, MBC). Interakcijski antimikrobni učinak između ekstrakta i spoja u smjesi određen je izračunavanjem frakcijskog inhibitornog koncentracijskog indeksa (eng. Fractional Inhibitory Concentration Index, FICI). Niske MIC vrijednosti (0, 63 mg/mL) i dobro baktericidno djelovanje (MBC 1, 25 mg/mL) potvrđeno je za ekstrakt lista kupine prema S. aureus, dok su vrijednosti MIC za ostale ispitivane bakterije bile 5 mg/mL. Sve binarne smjese ekstrakta lišća kupine i odabranih fenolnih spojeva pokazale su vrlo dobru antimikrobnu aktivnost i uglavnom su ukazivale na aditivno djelovanje sastojaka smjese. Samo je smjesa ekstrakta lista kupine

ekstrakt lista kupine, antimikrobna aktivnost, fenoli, patogeni mikroorganizmi, MIC, MBC, FICI

nije evidentirano

engleski

ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF BLACKBERRY LEAF EXTRACT AND SELECTED PHENOLICS MIXTURES ON PATHOGENIC BACTERIA

nije evidentirano

blackberry leaf extract, antimicrobial activity, phenolics, foodborne pathogens, MIC, MBC, FICI

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

25.10.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija