FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE BIJELOG VINA (CROSBI ID 454853)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tadić, Andrea
Skroza, Danijela
Čagalj, Martina
hrvatski
FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE BIJELOG VINA
Preradom grožđa i postupkom vinifikacije zaostaju vrijedni nusproizvodi sa visokim sadržajem fenola koji posjeduju brojna pozitivna biološka svojstva, osobito antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost. Nusproizvod kao što je vinski talog pokazao se bogatim izvorom vlakana i fenola što omogućava njegovo korištenje u prehrani. U ovom radu su ispitana dva uzorka taloga prikupljena tijekom proizvodnje bijelog vina, nakon maceracije i prije fermentacije te nakon provedene hladne fermentacije. Određeni su ukupni fenoli metodom po Folin-Ciocalteu, fenolni profil HPLC (eng. High performance liquid chromatography) metodom te je ispitana antioksidacijska aktivnost FRAP (eng. Ferric reducing antioxidant power), ORAC (eng. Oxygen radical apsorbance capacity) i DPPH (eng. 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl free radical scavenging) metodom. Rezultati ispitivanja pokazuju izuzetno visok udio fenola te raznolik fenolni profil ekstrakata. Osim fenolnog sastava uzorci su pokazali i dobru antioksidacijsku aktivnost. Iako su oba uzorka imala iznenađujuće dobre rezultate, posebno se ističe talog bijelog vina nakon maceracije obzirom da je imao gotovo dvostruko veći udio fenola kao i dvostruko bolju antioksidacijsku aktivnost u odnosu na talog vina uzorkovan nakon provedene fermentacije.
vinski talog, nusproizvodi, fenoli, HPLC, antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
PHENOLIC PROFILE AND BIOLOGICAL POTENTIAL OF VINIFICATION BYPRODUCTS
nije evidentirano
wine lees, by-products, phenols, HPLC, antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
15.07.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split