Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE BIJELOG VINA (CROSBI ID 454853)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Tadić, Andrea FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE BIJELOG VINA / Skroza, Danijela (mentor); Čagalj, Martina (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2022

Podaci o odgovornosti

Tadić, Andrea

Skroza, Danijela

Čagalj, Martina

hrvatski

FENOLNI PROFIL I BIOLOŠKI POTENCIJAL NUSPROIZVODA VINIFIKACIJE BIJELOG VINA

Preradom grožđa i postupkom vinifikacije zaostaju vrijedni nusproizvodi sa visokim sadržajem fenola koji posjeduju brojna pozitivna biološka svojstva, osobito antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost. Nusproizvod kao što je vinski talog pokazao se bogatim izvorom vlakana i fenola što omogućava njegovo korištenje u prehrani. U ovom radu su ispitana dva uzorka taloga prikupljena tijekom proizvodnje bijelog vina, nakon maceracije i prije fermentacije te nakon provedene hladne fermentacije. Određeni su ukupni fenoli metodom po Folin-Ciocalteu, fenolni profil HPLC (eng. High performance liquid chromatography) metodom te je ispitana antioksidacijska aktivnost FRAP (eng. Ferric reducing antioxidant power), ORAC (eng. Oxygen radical apsorbance capacity) i DPPH (eng. 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl free radical scavenging) metodom. Rezultati ispitivanja pokazuju izuzetno visok udio fenola te raznolik fenolni profil ekstrakata. Osim fenolnog sastava uzorci su pokazali i dobru antioksidacijsku aktivnost. Iako su oba uzorka imala iznenađujuće dobre rezultate, posebno se ističe talog bijelog vina nakon maceracije obzirom da je imao gotovo dvostruko veći udio fenola kao i dvostruko bolju antioksidacijsku aktivnost u odnosu na talog vina uzorkovan nakon provedene fermentacije.

vinski talog, nusproizvodi, fenoli, HPLC, antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

PHENOLIC PROFILE AND BIOLOGICAL POTENTIAL OF VINIFICATION BYPRODUCTS

nije evidentirano

wine lees, by-products, phenols, HPLC, antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

15.07.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Pravo, Prehrambena tehnologija