Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL KUPINE (CROSBI ID 454851)

Ocjenski rad | diplomski rad

Rašić, Tonka Mirjana ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL KUPINE / Skroza, Danijela (mentor); Čagalj, Martina (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2021

Podaci o odgovornosti

Rašić, Tonka Mirjana

Skroza, Danijela

Čagalj, Martina

hrvatski

ANTIOKSIDACIJSKI POTENCIJAL KUPINE

Slobodni radikali i druge reaktivne vrste mogu prouzročiti oksidaciju i biomolekularna oštećenja kada oksidacijske vrste dosegnu antioksidativnu obranu organizma, što rezultira oksidativnim stresom. To je povezano sa starenjem i razvojem patologija kao što su rak, kardiovaskularne bolesti, neurodegenerativni poremećaji, dijabetes i upale. Da bi se spriječio ili usporio oksidativni stres izazvan slobodnim radikalima, treba unositi dovoljne količine antioksidansa. Voće i povrće sadrži široku paletu antioksidativnih spojeva (fitokemikalija) koji mogu pomoći u zaštiti staničnih sustava od oksidacijskih oštećenja i smanjiti rizik od kroničnih bolesti. O antioksidativnim učincima bobičastog voća mogu se pronaći brojna istraživanja. Antioksidacijski učinak bobičastog voća u prvom se redu pripisuje fenolnim spojevima, uglavnom flavonioidima i antocijanima. U ovom radu ispitan je antioksidacijski potencijal soka te ekstrakata ploda kupine, lista kupine i nusproizvoda nastalog pri proizvodnji soka. Uz metodu određivanja ukupnog udjela fenola u testiranim uzorcima, korištene metode za određivanje antioksidacijskog djelovanja uključuju FRAP (eng. Ferric reducing antioxidant power), DPPH (eng. DPPH free radical scavenging) te ORAC (eng. Oxygen radical absorbance capacity) metodu. Dobiveni rezultati ukazuju na dobra antioksidacijska svojstva svih testiranih ekstrakata kupine gdje se posebno ističe ekstrakt lista kupine s najvećom antioksidacijskim potencijalom.

kupina, fenoli, antioksidacijska aktivnost, nusproizvodi

nije evidentirano

engleski

ANTIOXIDANT POTENTIAL OF BLACKBERRIES

nije evidentirano

blackberry, phenols, antioxidant activity, by-products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

13.10.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija