Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

BIOLOŠKI POTENCIJAL KUPINE (CROSBI ID 454850)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Podrug, Roko BIOLOŠKI POTENCIJAL KUPINE / Skroza, Danijela (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2021

Podaci o odgovornosti

Podrug, Roko

Skroza, Danijela

hrvatski

BIOLOŠKI POTENCIJAL KUPINE

Cilj ovoga rada bilo je istražiti biološki potencijal kupine i njenih nusproizvoda. Bogat kemijski i nutritivnim sastav ovog bobičastog voća ukazuje na brojna pozitivna biološka svojstva i vrlo važnu ulogu u prehrambenoj industriji. Zbog osjetljivosti plodova i sklonosti kvarenju, kupine se prerađuju u različite proizvode, a tijekom proizvodnje zaostaju jako vrijedni nusproizvodi kao što su trop, lišće i korijen . Brojne znanstvene studije ukazuju na mogućnost primjene nusproizvoda kupine za obogaćivanje drugih proizvoda ili pak kao zamjena za sintetske antioksidanse. Pregledom dostupne literature i dosadašnjih istraživanja biološkog potencijala kupine i njenih nusproizvoda, možemo potvrditi opravdanost njihove primjene u prehrambenoj industriji.

kupina, kemijski sastav, biološki potencijal, nusproizvodi, polifenoli, antioksidacija

nije evidentirano

engleski

BIOLOGICAL POTENTIAL OF BLACKBERRIES

nije evidentirano

blackberry, chemical composition, biological potential, by-products, polyphenols, antioxidation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

09.07.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija