BIOLOŠKI POTENCIJAL KUPINE (CROSBI ID 454850)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Podrug, Roko
Skroza, Danijela
hrvatski
BIOLOŠKI POTENCIJAL KUPINE
Cilj ovoga rada bilo je istražiti biološki potencijal kupine i njenih nusproizvoda. Bogat kemijski i nutritivnim sastav ovog bobičastog voća ukazuje na brojna pozitivna biološka svojstva i vrlo važnu ulogu u prehrambenoj industriji. Zbog osjetljivosti plodova i sklonosti kvarenju, kupine se prerađuju u različite proizvode, a tijekom proizvodnje zaostaju jako vrijedni nusproizvodi kao što su trop, lišće i korijen . Brojne znanstvene studije ukazuju na mogućnost primjene nusproizvoda kupine za obogaćivanje drugih proizvoda ili pak kao zamjena za sintetske antioksidanse. Pregledom dostupne literature i dosadašnjih istraživanja biološkog potencijala kupine i njenih nusproizvoda, možemo potvrditi opravdanost njihove primjene u prehrambenoj industriji.
kupina, kemijski sastav, biološki potencijal, nusproizvodi, polifenoli, antioksidacija
nije evidentirano
engleski
BIOLOGICAL POTENTIAL OF BLACKBERRIES
nije evidentirano
blackberry, chemical composition, biological potential, by-products, polyphenols, antioxidation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
09.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split