TRENDOVI U KORIŠTENJU BILJINH EKSTRAKATA U HRANI (CROSBI ID 454849)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lucić, Nina
Skroza, Danijela
hrvatski
TRENDOVI U KORIŠTENJU BILJINH EKSTRAKATA U HRANI
Danas se sve više pazi na kvalitetu hrane koju konzumiramo i postalo je važno da dodatci prehrani budu prirodnog podrijetla. Biljni ekstrakti, kao dodatci prehrani, imaju konzervirajuću ulogu kod određenih namirnica kao što su meso, riba i mliječni proizvodi. Zbog svog kemijskog sastava, a najviše zahvaljujući polifenolima, biljni ekstrakti imaju snažno biološko djelovanje. Među njima ističu se antimikrobna aktivnost prema različitim patogenim bakterijama i bakterijama koje uzrokuju kvarenje hrane, visoka antioksidacijska aktivnost koja uspješno sprječava pojavu lipidne oksidacije i učinkovito antifugalno djelovanje. Pregledom dostupne literature i dosadašnjih istraživanja biološkog potencijala različitih biljnih ekstrakata možemo potvrditi opravdanost njihove primjene u prehrambenoj industriji.
: biljni ekstrakt, antimikrobna aktivnost, antioksidacijska aktivnost, antifugalna aktivnost
nije evidentirano
engleski
TRENDS IN USE OF PLANT EXTRACTS IN FOOD
nije evidentirano
herbal extract, antimicrobial activity, antioxidant activity, antifungal activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
28.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split