Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

TRENDOVI U KORIŠTENJU BILJINH EKSTRAKATA U HRANI (CROSBI ID 454849)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lucić, Nina TRENDOVI U KORIŠTENJU BILJINH EKSTRAKATA U HRANI / Skroza, Danijela (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2021

Podaci o odgovornosti

Lucić, Nina

Skroza, Danijela

hrvatski

TRENDOVI U KORIŠTENJU BILJINH EKSTRAKATA U HRANI

Danas se sve više pazi na kvalitetu hrane koju konzumiramo i postalo je važno da dodatci prehrani budu prirodnog podrijetla. Biljni ekstrakti, kao dodatci prehrani, imaju konzervirajuću ulogu kod određenih namirnica kao što su meso, riba i mliječni proizvodi. Zbog svog kemijskog sastava, a najviše zahvaljujući polifenolima, biljni ekstrakti imaju snažno biološko djelovanje. Među njima ističu se antimikrobna aktivnost prema različitim patogenim bakterijama i bakterijama koje uzrokuju kvarenje hrane, visoka antioksidacijska aktivnost koja uspješno sprječava pojavu lipidne oksidacije i učinkovito antifugalno djelovanje. Pregledom dostupne literature i dosadašnjih istraživanja biološkog potencijala različitih biljnih ekstrakata možemo potvrditi opravdanost njihove primjene u prehrambenoj industriji.

: biljni ekstrakt, antimikrobna aktivnost, antioksidacijska aktivnost, antifugalna aktivnost

nije evidentirano

engleski

TRENDS IN USE OF PLANT EXTRACTS IN FOOD

nije evidentirano

herbal extract, antimicrobial activity, antioxidant activity, antifungal activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

28.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija