Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz industrije prerade riže (CROSBI ID 74567)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Tihomir ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat ; Oršolić, Mario ; Paštar, Mate ; Sokolić, Darja ; Jozinović, Antun
hrvatski
Mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz industrije prerade riže
U industriji prerade riže i dobivanja konzumne bijele riže zaostaju znatne količine nusproizvoda (rižina slama, ljuska, lomljena riža, klice, mekinje) koji predstavljaju ekološki problem zbog nekvalitetnog zbrinjavanja. Rižine mekinje, zbog svog sastava, predstavljaju visokovrijednu sirovinu za preradu i izradu raznih proizvoda značajne nutritivne vrijednosti. Iz njih se proizvodi jestivo rafinirano ulje koje sadrži korisne bioaktivne sastojke, poput tokoferola, tokotrienola i γ-orizanola. Jedinstvena svojstva ulja rižinih mekinja čine ga atraktivnim sastojkom hrane koji može pružiti zdravstvene prednosti u širokom rasponu prehrambenih proizvoda. To ulje, visoke razine antioksidanasa, može se koristiti za kuhanje, prženje, izradu majoneze i margarina, premazivanje/ulje u spreju za širok raspon proizvoda (krekeri, orašasti plodovi i druge slične grickalice) kako bi se produljila njihova trajnost. Zbog visokog sadržaja vlakana u rižinoj ljusci i rižinim mekinjama, ti nusproizvodi koriste se kao sastojci u pekarskoj industriji radi poboljšanja nutritivne vrijednosti pekarskih proizvoda. Odmašćene rižine mekinje imaju visok sadržaj proteina. Voskovi izolirani iz mekinja imaju primjenu u prehrambenoj i različitim neprehrambenim industrijama. Glavna primjena lomljene riže i rižinih klica jest u pivarstvu i industriji alkohola. Nusproizvodi prerade hrane sve više se smatraju izvrsnom opcijom u proizvodnji biognojiva i biopesticida koji se mogu učinkovito koristiti za povećanje poljoprivredne proizvodnje na održiv način.
riža ; ulje ; nusproizvodi ; mekinje ; proteini ; vlakna ; vosak
nije evidentirano
engleski
Possibilities of using by-products from the rice processing industry
nije evidentirano
rice ; oil ; by-products ; bran ; proteins ; fibers ; wax
nije evidentirano
Podaci o prilogu
365-393.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2022.
978-953-7005-81-8