Potencijal tradicionalnih sorti jabuka za dobivanje bioaktivnih tvari (CROSBI ID 74566)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Gotal Skoko, Ana-Marija ; Kovač, Tihomir ; Jozinović, Antun ; Jašić, Midhat ; Zdunić, Zvonimir ; Lončarić, Ante
hrvatski
Potencijal tradicionalnih sorti jabuka za dobivanje bioaktivnih tvari
Jabuka (lat. Malus domestica spp.) voćna je vrsta koja pripada porodici Rosacea te je na trećem mjestu u svijetu s ukupnom godišnjom proizvodnjom od preko 87 milijuna tona. Manji dio godišnje proizvedenih jabuka, oko 30 %, namijenjen je industrijskoj preradi. Zahvaljujući pogodnoj klimi, Republika Hrvatska njeguje dugu tradiciju uzgoja jabuke, čemu svjedoče mnogobrojni voćnjaci njenih tradicionalnih sorti. Jabuke sadrže pet glavnih grupa polifenolnih spojeva: flavan-3-ole, antocijanidine, flavonole, dihidrohalkone i hidroksicimetne kiseline. Novija znanstvena istraživanja ukazuju na veću količinu ukupnih i pojedinačnih polifenola kod tradicionalnih sorti u usporedbi s konvencionalnim sortama jabuka, stoga tradicionalne sorte jabuka posjeduju velik potencijal za proizvodnju funkcionalnih proizvoda. U ovom poglavlju dan je pregled sastava bioaktivnih spojeva nusproizvoda nastalih preradom tradicionalnih sorti jabuka te mogućnosti njihove primjene u prehrambenoj industriji.
trop jabuke ; polifenoli ; kora jabuke
nije evidentirano
engleski
The potential of traditional apple varieties for obtaining bioactive substances
nije evidentirano
apple pomace ; polyphenols ; apple peel
nije evidentirano
Podaci o prilogu
309-326.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2022.
978-953-7005-81-8