Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Potencijal tradicionalnih sorti jabuka za dobivanje bioaktivnih tvari (CROSBI ID 74566)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Gotal Skoko, Ana-Marija ; Kovač, Tihomir ; Jozinović, Antun ; Jašić, Midhat ; Zdunić, Zvonimir ; Lončarić, Ante Potencijal tradicionalnih sorti jabuka za dobivanje bioaktivnih tvari // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 309-326

Podaci o odgovornosti

Gotal Skoko, Ana-Marija ; Kovač, Tihomir ; Jozinović, Antun ; Jašić, Midhat ; Zdunić, Zvonimir ; Lončarić, Ante

hrvatski

Potencijal tradicionalnih sorti jabuka za dobivanje bioaktivnih tvari

Jabuka (lat. Malus domestica spp.) voćna je vrsta koja pripada porodici Rosacea te je na trećem mjestu u svijetu s ukupnom godišnjom proizvodnjom od preko 87 milijuna tona. Manji dio godišnje proizvedenih jabuka, oko 30 %, namijenjen je industrijskoj preradi. Zahvaljujući pogodnoj klimi, Republika Hrvatska njeguje dugu tradiciju uzgoja jabuke, čemu svjedoče mnogobrojni voćnjaci njenih tradicionalnih sorti. Jabuke sadrže pet glavnih grupa polifenolnih spojeva: flavan-3-ole, antocijanidine, flavonole, dihidrohalkone i hidroksicimetne kiseline. Novija znanstvena istraživanja ukazuju na veću količinu ukupnih i pojedinačnih polifenola kod tradicionalnih sorti u usporedbi s konvencionalnim sortama jabuka, stoga tradicionalne sorte jabuka posjeduju velik potencijal za proizvodnju funkcionalnih proizvoda. U ovom poglavlju dan je pregled sastava bioaktivnih spojeva nusproizvoda nastalih preradom tradicionalnih sorti jabuka te mogućnosti njihove primjene u prehrambenoj industriji.

trop jabuke ; polifenoli ; kora jabuke

nije evidentirano

engleski

The potential of traditional apple varieties for obtaining bioactive substances

nije evidentirano

apple pomace ; polyphenols ; apple peel

nije evidentirano

Podaci o prilogu

309-326.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.

Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2022.

978-953-7005-81-8

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija