Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz proizvodnje krumpirovog škroba (CROSBI ID 74565)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Kovač, Mario ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Amidžić Klarić, Daniela ; Klarić, Ilija ; Jozinović, Antun Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz proizvodnje krumpirovog škroba // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 159-181

Podaci o odgovornosti

Kovač, Mario ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Amidžić Klarić, Daniela ; Klarić, Ilija ; Jozinović, Antun

hrvatski

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz proizvodnje krumpirovog škroba

Škrob je polisaharid koji ima široku primjenu u prehrambenoj i drugim industrijama i stoga se, zbog svog velikog potencijala, nastoji maksimalno izolirati iz različitih namirnica bogatih škrobom. Zbog relativno visokog udjela škroba, krumpir se koristi za njegovu proizvodnju, a sâm proces složen je i uključuje niz koraka. Tijekom prerade krumpira u škrob nastaje značajna količina nusproizvoda, čije zbrinjavanje predstavlja velik problem i trošak industriji, ali i mogućnost za postizanje bolje isplativosti procesa iskorištenjem. Nusproizvodi prehrambene industrije bogati su bioaktivnim i nutritivnim tvarima koje pogoduju ljudskom zdravlju, a njihovom daljnjom obradom može se ostvariti dodatna vrijednost proizvodnog procesa i eventualno razviti novi proizvod. Cilj ovog poglavlja jest opisati svojstva krumpira te škroba, objasniti postupak proizvodnje škroba iz krumpira, kao i njegovu primjenu, ali i detaljno prikazati neke od mogućnosti iskorištenja glavnih nusproizvoda proizvodnje škroba iz krumpira.

krumpir ; škrob ; proizvodnja škroba ; nusproizvodi

nije evidentirano

engleski

Some possibilities of using by-products from potato starch production

nije evidentirano

potatoes ; starch ; starch production ; by-products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

159-181.

objavljeno

Podaci o knjizi

Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2022.

978-953-7005-81-8

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija