Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz proizvodnje krumpirovog škroba (CROSBI ID 74565)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kovač, Mario ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Amidžić Klarić, Daniela ; Klarić, Ilija ; Jozinović, Antun
hrvatski
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda iz proizvodnje krumpirovog škroba
Škrob je polisaharid koji ima široku primjenu u prehrambenoj i drugim industrijama i stoga se, zbog svog velikog potencijala, nastoji maksimalno izolirati iz različitih namirnica bogatih škrobom. Zbog relativno visokog udjela škroba, krumpir se koristi za njegovu proizvodnju, a sâm proces složen je i uključuje niz koraka. Tijekom prerade krumpira u škrob nastaje značajna količina nusproizvoda, čije zbrinjavanje predstavlja velik problem i trošak industriji, ali i mogućnost za postizanje bolje isplativosti procesa iskorištenjem. Nusproizvodi prehrambene industrije bogati su bioaktivnim i nutritivnim tvarima koje pogoduju ljudskom zdravlju, a njihovom daljnjom obradom može se ostvariti dodatna vrijednost proizvodnog procesa i eventualno razviti novi proizvod. Cilj ovog poglavlja jest opisati svojstva krumpira te škroba, objasniti postupak proizvodnje škroba iz krumpira, kao i njegovu primjenu, ali i detaljno prikazati neke od mogućnosti iskorištenja glavnih nusproizvoda proizvodnje škroba iz krumpira.
krumpir ; škrob ; proizvodnja škroba ; nusproizvodi
nije evidentirano
engleski
Some possibilities of using by-products from potato starch production
nije evidentirano
potatoes ; starch ; starch production ; by-products
nije evidentirano
Podaci o prilogu
159-181.
objavljeno
Podaci o knjizi
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2022.
978-953-7005-81-8