Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Potencijal primjene melase kao vrijednog nusproizvoda iz proizvodnje šećera (CROSBI ID 74564)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Sundać, Laura ; Lončarić, Ante ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago Potencijal primjene melase kao vrijednog nusproizvoda iz proizvodnje šećera // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 115-137

Podaci o odgovornosti

Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Sundać, Laura ; Lončarić, Ante ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago

hrvatski

Potencijal primjene melase kao vrijednog nusproizvoda iz proizvodnje šećera

Melasa je najznačajnijim nusproizvodom proizvodnje šećera iz šećerne repe ili šećerne trske, a zbog svog kemijskog sastava ima velik potencijal primjene. Dok se melasa šećerne trske već uspješno koristi i u razvoju prehrambenih proizvoda, poput konditorskih i pekarskih, melasa šećerne repe uglavnom se ne koristi u ljudskoj prehrani zbog svog specifičnog mirisa i okusa po repi. Međutim, melasa, zbog svog kemijskog sastava i, primarno, visokog sadržaja šećera, predstavlja izvrsnu sirovinu za fermentacijske procese. Tako se koristi u proizvodnji pekarskog kvasca, organskih kiselina, enzima, etanola i alkoholnih pića. Razvojem suvremenih tehnologija melasa pronalazi svoju primjenu i u proizvodnji biogoriva, što je čini vrijednim alternativnim obnovljivim izvorom energije. Nadalje, melasa se može koristiti kao hipertonična otopina u osmotskoj dehidrataciji voća, povrća, ribe i mesa zbog visokog udjela suhe tvari. Osim saharoze, melasa u svom kemijskom sastavu sadrži i nesaharozne komponente, poput organskih spojeva s dušikom i bez dušika, anorganskih spojeva i vitamina. Posljednjih godina razvijene su različite tehnike izolacije betaina koji se, radi povoljnog učinka na ljudsko zdravlje, primjenjuje u različitim prehrambenim proizvodima ili kao dodatak prehrani.

proizvodnja šećera ; nusproizvodi ; melasa ; primjena

nije evidentirano

engleski

The potential of molasses application as a valuable by-product from sugar production

nije evidentirano

sugar production ; by-products ; molasses ; application

nije evidentirano

Podaci o prilogu

115-137.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.

Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2022.

978-953-7005-81-8

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija