Potencijal primjene melase kao vrijednog nusproizvoda iz proizvodnje šećera (CROSBI ID 74564)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Sundać, Laura ; Lončarić, Ante ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago
hrvatski
Potencijal primjene melase kao vrijednog nusproizvoda iz proizvodnje šećera
Melasa je najznačajnijim nusproizvodom proizvodnje šećera iz šećerne repe ili šećerne trske, a zbog svog kemijskog sastava ima velik potencijal primjene. Dok se melasa šećerne trske već uspješno koristi i u razvoju prehrambenih proizvoda, poput konditorskih i pekarskih, melasa šećerne repe uglavnom se ne koristi u ljudskoj prehrani zbog svog specifičnog mirisa i okusa po repi. Međutim, melasa, zbog svog kemijskog sastava i, primarno, visokog sadržaja šećera, predstavlja izvrsnu sirovinu za fermentacijske procese. Tako se koristi u proizvodnji pekarskog kvasca, organskih kiselina, enzima, etanola i alkoholnih pića. Razvojem suvremenih tehnologija melasa pronalazi svoju primjenu i u proizvodnji biogoriva, što je čini vrijednim alternativnim obnovljivim izvorom energije. Nadalje, melasa se može koristiti kao hipertonična otopina u osmotskoj dehidrataciji voća, povrća, ribe i mesa zbog visokog udjela suhe tvari. Osim saharoze, melasa u svom kemijskom sastavu sadrži i nesaharozne komponente, poput organskih spojeva s dušikom i bez dušika, anorganskih spojeva i vitamina. Posljednjih godina razvijene su različite tehnike izolacije betaina koji se, radi povoljnog učinka na ljudsko zdravlje, primjenjuje u različitim prehrambenim proizvodima ili kao dodatak prehrani.
proizvodnja šećera ; nusproizvodi ; melasa ; primjena
nije evidentirano
engleski
The potential of molasses application as a valuable by-product from sugar production
nije evidentirano
sugar production ; by-products ; molasses ; application
nije evidentirano
Podaci o prilogu
115-137.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4.
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2022.
978-953-7005-81-8