Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 123152

Samostišavanje zdravih i od raka oboljelih osoba


Penezić, Zvjezdan; Lacković-Grgin, Katica; Nekić, Marina
Samostišavanje zdravih i od raka oboljelih osoba // RADOVI Filozofskog fakulteta u Zadru, Razdio FPSP, 41 (2002), 18; 161-182 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)


Naslov
Samostišavanje zdravih i od raka oboljelih osoba
(Self-silencing of healthy persons and those ill ith cancer)

Autori
Penezić, Zvjezdan ; Lacković-Grgin, Katica ; Nekić, Marina

Izvornik
RADOVI Filozofskog fakulteta u Zadru, Razdio FPSP (0352-6798) 41 (2002), 18; 161-182

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni

Ključne riječi
samostišavanje; depresivnost; C tip ličnosti; emocionalno izbjegavanje
(self-silencing; depression; C type of personality; emotional avoidance)

Sažetak
Kod zdravih i od raka oboljelih osoba oba spola provedeno je ispitivanje s namjerom utvrđivanja metrijskih karakteristika Skale samostišavanja (D.Jack, 1991). Ova skala prepoznata je kao moguća mjera jednog od dva relevantna psihološka faktora u nastanku, tijeku i ishodu oboljenja od raka. Drugi faktor je depresivnost koja je također bila predmetom ovog istraživanja. Rezultati faktorskih analiza i analiza čestica potvrdili su faktorsku strukturu Skale samostišavanja kakva je dobivena u stranim istraživanjima i solidnu pouzdanost tipa unutarnje konzistencije (alpha iznosi .89). Usporedba postignuća na skalama samostišavanja i depresivnosti pokazala je da se zdravi i bolesni značajno razlikuju u smislu da oboljeli od raka imaju na obje skale više rezultate od zdravih ispitanika. Utvrđeno je da u uzorku zdravih samostišavanje i depresivnost visoko koreliraju dok je veza ovih dviju varijabli u uzorku bolesnih mala i neznačajna. Ovaj rezultat interpretiran je sukladno dvosmjernom modelu utjecaja psiholoških faktora na rak (Contrada i sur. 1990).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0070002

Ustanove
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Marina Nekić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Penezić, Zvjezdan; Lacković-Grgin, Katica; Nekić, Marina
Samostišavanje zdravih i od raka oboljelih osoba // RADOVI Filozofskog fakulteta u Zadru, Razdio FPSP, 41 (2002), 18; 161-182 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
Penezić, Z., Lacković-Grgin, K. & Nekić, M. (2002) Samostišavanje zdravih i od raka oboljelih osoba. RADOVI Filozofskog fakulteta u Zadru, Razdio FPSP, 41 (18), 161-182.
@article{article, year = {2002}, pages = {161-182}, keywords = {self-silencing, depression, C type of personality, emotional avoidance}, journal = {RADOVI Filozofskog fakulteta u Zadru, Razdio FPSP}, volume = {41}, number = {18}, issn = {0352-6798}, title = {Self-silencing of healthy persons and those ill ith cancer}, keyword = {self-silencing, depression, C type of personality, emotional avoidance} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts
  • Linguistic and language behavior abstracts
  • The Philosopher&#39
  • s index
  • Ulrich&#39
  • s International Periodicals Directory