Kinetički izotopni efekti u reakcijama fenolnih kiselina i DPPH• radikala (CROSBI ID 454625)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lalić, Josipa
Cvijeta Jakobušić Brala
hrvatski
Kinetički izotopni efekti u reakcijama fenolnih kiselina i DPPH• radikala
Fenolni spojevi se sve više istražuju radi mnogobrojnih bioloških učinaka među kojima se ističe antioksidativni učinak. Za praćenje antioksidativnog učinka često se koristi metoda s DPPH• radikalom. U ovom diplomskom radu određene su konstante brzine reakcija fenolnih kiselina: p- kumarinske kiseline, ferulične kiseline, vanilinske kiseline, vanilina i flavonoida kvercetina s DPPH• u dioksanu te smjesi otapala dioksan-voda (0, 99:0, 01 v/v i 0, 95:0, 05 v/v). Određeni su kinetički izotopni efekti reakcija navedenih fenolnih spojeva i DPPH• u smjesi otapala dioksan-voda (0, 99:0, 01 v/v i 0, 95:0, 05 v/v). Dobiveni kinetički izotopni efekti, za sve spojeve osim vanilina, upućuje na reakcijski mehanizam HAT (hydrogen atom transfer) ili PCET (proton-coupled electron transfer), što podrazumijeva da u stupnju koji određuje brzinu reakcije dolazi i do prijelaza protona i do prijelaza elektrona. U slučaju vanilina dobiven je inverzni KIE koji upućuje na drugačiji i složeniji mehanizam reakcije. U literaturi nisu pronađeni podatci o kinetičkim izotopnim efektima navedenih reakcija. Dobiveni rezultati doprinose razumijevanju kinetike i mehanizma reakcija fenolnih spojeva i radikala, s čime je povezan jedan dio antioksidativne aktivnosti ovih spojeva. Rad
Fenolni spojevi, kvercetin, antioksidans, DPPH, konstanta brzine reakcije, kinetički izotopni efekt, UV-VIS
nije evidentirano
engleski
Kinetic isotope effects in reactions of phenolic acids and DPPH• radical
nije evidentirano
Phenolic compunds, quercetin, antioxidant, DPPH, rate constant, kinetic isotope effect, UV-VIS
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
19.07.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
zagreb