Kinetika i mehanizam reakcije katehina i DPPH (CROSBI ID 454623)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dropulja, Ivana
Cvijeta Jakobušić Brala
hrvatski
Kinetika i mehanizam reakcije katehina i DPPH
Katehin je flavonoid najviše prisutan u zelenom čaju koji se ističe po antioksidativnom učinku te štiti organizam od štetnih utjecaja oksidativnog stresa. Neki od mehanizama antioksidativnih učinaka katehina su: hvatanje slobodnih radikala, keliranje metalnih iona uključenih u proces nastajanja slobodnih radikala, induciranje antioksidativnih enzima, inhibicija pro- oksidativnih enzima, utjecaj na signalne puteve. U ovom je diplomskom radu ispitana kinetika i mehanizam reakcije katehina i DPPH• radikala radi boljeg razumijevanja reakcijskog mehanizma te općenito reakcija katehina i štetnih radikala. Istraživanje kinetike i mehanizma reakcije katehina i DPPH• provedeno je u smjesi otapala dioksan-voda (0, 95:0, 05 v/v) te u acetonitrilu. Konstanta brzine reakcije katehina i DPPH• u smjesi otapala dioksan-voda (0, 95:0, 05 v/v) iznosi 2, 27 mol-1 dm3 s-1 te je konstanta brzine reakcije u acetonitrilu 6 puta veća od konstante brzine u smjesi otapala dioksan-voda (0, 95:0, 05 v/v) te iznosi 12, 8 mol-1 dm3 s-1, pri temperaturi 25°C. Izmjerene su konstante brzine za reakciju katehina i DPPH• u smjesi otapala dioksan-voda (0, 95:0, 05 v/v) na različitim temperaturama od 9 – 40°C. Na temelju dobivenih rezultata prikazane su Arrheniusove i Eyringove ovisnosti konstante brzine o temperaturi iz kojih su određeni aktivacijski parametri. Utvrđene vrijednosti Arrheniusovih aktivacijskih parametara – predeksponencijalnog faktora (A) i energije aktivacije (Ea) su: A = 2, 39 ∙ 105 mol-1 dm3 s-1 i Ea = 28, 9 kJ mol-1. Utvrđene vrijednosti Eyringovih aktivacijskih parametara – aktivacijske entalpije (ΔH‡), aktivacijske entropije (ΔS‡) i Gibbsove aktivacijske energije (ΔG‡) su: ΔH‡ = 26, 39 kJ mol-1, ΔS‡ = 150, 2 J K-1 mol-1 i ΔG‡ = 71, 18 kJ mol-1. Određen je kinetički izotopni efekt (KIE) u smjesi otapala dioksan-voda (0, 95:0, 05 v/v) pri temperaturi 25°C, koji iznosi 3, 67. Izmjereni KIE upućuje na reakcijski mehanizam HAT (hydrogen atom transfer) ili PCET (proton-coupled electron transfer).
Antioksidans, antioksidativna aktivnost, DPPH, katehin, konstanta brzine reakcije, Arrheniusovi i Eyringovi aktivacijski parametri, kinetički izotopni efekt
nije evidentirano
engleski
Kinetics and mechanism of catechin and DPPH reaction
nije evidentirano
Antioxidant, antioxidant activity, DPPH, catechin, rate constant, activation parameters, kinetic isotope effect
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
31.08.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
zagreb