Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

HPLC-DAD i NMR analiza polifenola u maslinovom ulju (CROSBI ID 454622)

Ocjenski rad | diplomski rad

Burčak, Leona HPLC-DAD i NMR analiza polifenola u maslinovom ulju / Cvijeta Jakobušić Brala ; Monika Barbarić (mentor); zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Burčak, Leona

Cvijeta Jakobušić Brala ; Monika Barbarić

hrvatski

HPLC-DAD i NMR analiza polifenola u maslinovom ulju

Maslinovo ulje namirnica je koja ima impresivan kemijski sastav, a posebno je zanimljiv njezin sadržaj polifenola, čije se antioksidativno djelovanje na organizam razvija, čak i pri niskim koncentracijama. Jedan je od važnijih ciljeva prilikom analize polifenola u maslinovu ulju dobiti što točniji odnos između izmjerene (stvarne) koncentracije komponente u uzorku s koncentracijom koja u konačnici dospije do ciljnih mjesta u organizmu i djeluje na biološke procese. HPLC i NMR dvije su standardizirane metode za određivanje sadržaja određenih fenolnih spojeva u ekstraktima maslinovih ulja. Sadržaj oleokantala i oleaceina određivao se u ekstraktima koji su pripremljeni primjenom acetonitrila i cikloheksana i primjenom NMR spektroskopije, dok se sadržaj hidroksitirozola, tirozola, pinorezinola, cimetne kiseline i apigenina odredio u eksztraktima koji su pripremljeni primjenom metanola i heksana primjenom HPLC-DAD spektroskopije. Ispitan je polifenolan sastav šest maslinovih ulja autohtonih hrvatskih sorti masline: Rosulja (Oleum Viride), Buža (Brist), Bjelica (Brist i Oleum Viride), Vodnjanska crnica (Oleum Viride) i Višesortno ulje Istra. Sadržaj pojedinih fenolnih spojeva razlikovao se ovisno o sorti masline. U većini ispitanih sorti sadržaj oleaceina bio je viši od sadržaja oleokantala, što je u skladu s dosad dostupnim podacima o hrvatskim sortama, dok je suprotan odnos tih dvaju fenola utvrđen u većini maslinovih ulja drugih geografskih područja. Ispitana maslinova ulja mogu se smatrati dobrim izvorom polifenolnih sastavnica i ona upućuju na iznimnu kvalitetu ovih ulja s područja Republike Hrvatske. Nakon provedenih analiza uspoređene su obje metode ekstrakcije kako bi se utvrdio optimalni postupak pripreme ekstrakta za daljnja biološka istraživanja. Postupak je proveden tako da su oba ekstrakta puštena i na HPLC i na NMR (bez obzira na to za koju je metodu ekstrakcija razvijena). Usporedbe ekstrakcijskih metoda ipak nisu dale zadovoljavajuće rezultate.

polifenoli, maslinovo ulje, NMR, HPLC, oleacein, oleokantal

nije evidentirano

engleski

HPLC-DAD i NMR analysis of polyphenols in olive oil

nije evidentirano

polyphenols, olive oil, NMR, HPLC, oleacein, oleocanthal

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

23.12.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

zagreb

Povezanost rada

Farmacija