Biološki učinci kapsaicina iz čili papričice (CROSBI ID 454553)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Nemet, Damir
Radić, Kristina
hrvatski
Biološki učinci kapsaicina iz čili papričice
Kapsaicin je aktivna sastavnica ljute papričice (rod Capsicum, Solanaceae) s analgetskim svojstvima. Od svog otkrića, koristi se kao homeopatski lijek za liječenje boli. Sustavni pregledi znanstvene literature potvrđuju da je kapsaicin koristan u liječenju različitih kroničnih bolnih stanja. Novija istraživanja ukazuju na velik potencijal kapsaicina za sistemsko liječenje brojnih drugih bolesti i stanja, kao što su pretilost, dijabetes ili metabolički sindrom no još uvijek nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi opravdali njegovu upotrebu. No, pripravci s kapsaicinom se često koriste iako je potrebno provesti više kliničkih studija za procjenjivanje učinaka ali i mogućih nuspojava korištenja kapsaicina za pojedine indikacije. Ovaj rad doprinosi razumijevanju mehanizma djelovanja, indikacija i potencijalnih štetnih učinaka kapsaicina što u konačnici olakšava utvrđivanje prikladnosti pripravaka s kapsaicinom u ljekarničkoj praksi. Zaključak rada je da je upotreba proizvoda s kapsaicinom opravdana u prevenciji bolesti uzrokovanih prekomjernom tjelesnom masom te terapiji boli dok još uvijek nema dovoljno dokaza za upotrebu kapsaicina kao protutumorskog agensa i u liječenju bolesti probavnog sustava. Također, prilikom savjetovanja pacijenata o preparatima s kapsaicinom, nužno je upozoriti pacijenta na klinički značajne nuspojave te na ostala ograničenja primjene.
kapsaicin, karcinom, bol, artritis, čili papričica, gubitak tjelesne mase, zdravlje probavnog sustava
nije evidentirano
engleski
Biological effects of capsaicin from chilli pepper
nije evidentirano
capsaicin, cancer, pain, arthritis, gastrointestional health, chili pepper, weight loss
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
24.02.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Zagrebu
Zagreb