Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Valorizacija i karakterizacija otpadne biomase crvenog luka (CROSBI ID 74467)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Stjepanović, Marija ; Budžaki, Sandra ; Velić, Natalija ; Ostojčić, Marta ; Šereš, Zita ; Maravić, Nikola ; Brekalo, Mirna ; Strelec, Ivica Valorizacija i karakterizacija otpadne biomase crvenog luka // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 349-363

Podaci o odgovornosti

Stjepanović, Marija ; Budžaki, Sandra ; Velić, Natalija ; Ostojčić, Marta ; Šereš, Zita ; Maravić, Nikola ; Brekalo, Mirna ; Strelec, Ivica

hrvatski

Valorizacija i karakterizacija otpadne biomase crvenog luka

Luk (Allium cepa L.) najviše je uzgajanom povrtnom biljkom te namirnicom koja se najčešće konzumira. Proizvodi od luka predstavljaju značajan izvor fitokemikalija i prirodnih antioksidanasa, a njihova primjena u proizvodnji funkcionalne hrane obećava. Sva ta svojstva luk ima zahvaljujući različitim spojevima kao što su flavonoidi, alk(en)il cistein sulfoksidi, fruktooligosaharidi i prehrambena vlakna. Zanimanje za biomasu, kao obnovljivi izvor za proizvodnju biokemikalija i biogoriva, znatno se povećalo tijekom posljednjih desetljeća. Međutim, količina biomase koja se može upotrijebiti u neprehrambene svrhe ograničena je i njena uporaba konkurira u proizvodnji i opskrbi hranom. Korištenje biomase za proizvodnju energije ima ekonomske i ekološke prednosti jer je široko dostupna, obnovljiva, CO2 neutralna i jednostavna za skladištenje i prijevoz. S druge strane, uporaba otpadne biomase crvenog luka u proizvodnji hrane još je u povojima, no, usprkos tomu, rezultati znanstvenih istraživanja obećavajući su, posebice kada je riječ o novim proizvodima s poboljšanim antioksidativnim svojstvima.

luk ; otpadna biomasa ; bioaktivne komponente ; funkcionalna hrana ; bioenergija

nije evidentirano

engleski

Valorization and characterization of brown onion waste biomass

nije evidentirano

onion ; waste biomass ; bioactive components ; functional food ; bioenergy

nije evidentirano

Podaci o prilogu

349-363.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2022.

978-953-7005-81-8

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija