Valorizacija i karakterizacija otpadne biomase crvenog luka (CROSBI ID 74467)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Stjepanović, Marija ; Budžaki, Sandra ; Velić, Natalija ; Ostojčić, Marta ; Šereš, Zita ; Maravić, Nikola ; Brekalo, Mirna ; Strelec, Ivica
hrvatski
Valorizacija i karakterizacija otpadne biomase crvenog luka
Luk (Allium cepa L.) najviše je uzgajanom povrtnom biljkom te namirnicom koja se najčešće konzumira. Proizvodi od luka predstavljaju značajan izvor fitokemikalija i prirodnih antioksidanasa, a njihova primjena u proizvodnji funkcionalne hrane obećava. Sva ta svojstva luk ima zahvaljujući različitim spojevima kao što su flavonoidi, alk(en)il cistein sulfoksidi, fruktooligosaharidi i prehrambena vlakna. Zanimanje za biomasu, kao obnovljivi izvor za proizvodnju biokemikalija i biogoriva, znatno se povećalo tijekom posljednjih desetljeća. Međutim, količina biomase koja se može upotrijebiti u neprehrambene svrhe ograničena je i njena uporaba konkurira u proizvodnji i opskrbi hranom. Korištenje biomase za proizvodnju energije ima ekonomske i ekološke prednosti jer je široko dostupna, obnovljiva, CO2 neutralna i jednostavna za skladištenje i prijevoz. S druge strane, uporaba otpadne biomase crvenog luka u proizvodnji hrane još je u povojima, no, usprkos tomu, rezultati znanstvenih istraživanja obećavajući su, posebice kada je riječ o novim proizvodima s poboljšanim antioksidativnim svojstvima.
luk ; otpadna biomasa ; bioaktivne komponente ; funkcionalna hrana ; bioenergija
nije evidentirano
engleski
Valorization and characterization of brown onion waste biomass
nije evidentirano
onion ; waste biomass ; bioactive components ; functional food ; bioenergy
nije evidentirano
Podaci o prilogu
349-363.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2022.
978-953-7005-81-8