Proizvodnja pektina šećerne repe i njegova primjena (CROSBI ID 74465)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Maravić, Nikola ; Šoronja-Simović, Dragana ; Pajin, Biljana ; Budžaki, Sandra ; Strelec, Ivica ; Fišteš, Aleksandar ; Velić, Natalija ; Šurlan, Jelena ; Šereš, Zita
hrvatski
Proizvodnja pektina šećerne repe i njegova primjena
Jednim od nusproizvoda tehnologije šećera suhi su izluženi rezanci šećerne repe koji su primjenu našli i u proizvodnji pektina. Pektin šećerne repe, zahvaljujući svojim karakteristikama i dostupnosti, ima velik potencijal primjene. Predstavlja relativno novu komponentu koja se koristi u formulaciji različitih prehrambenih i farmaceutskih proizvoda. Za razliku od pektina podrijetlom iz drugih izvora voća i povrća, čija je uloga, prije svega, želiranje prehrambenih proizvoda, pektin šećerne repe (zbog svoje strukture) ne posjeduje potrebnu sposobnost želiranja te se primjenjuje u izradi emulzija, visokoviskoznih otopina, kao punjenje itd. Karakteristike tog hidrokoloida proizlaze iz njegovih strukturalnih osobina na koje utječe način dobivanja, izolacije i pročišćavanja u procesu proizvodnje. Radi boljeg poznavanja pektina šećerne repe, kao novije sirovine u proizvodnji prehrambenih proizvoda, u ovom poglavlju prikazan je pregled njegovog procesa proizvodnje i primjene.
polisaharidi ; šećerna repa ; pektin šećerne repe ; proizvodnja pektina
nije evidentirano
engleski
Production of sugar beet pectin and its application
nije evidentirano
polysaccharides ; sugar beet ; sugar beet pectin ; pectin production
nije evidentirano
Podaci o prilogu
139-158.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2022.
978-953-7005-81-8