Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja pektina šećerne repe i njegova primjena (CROSBI ID 74465)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Maravić, Nikola ; Šoronja-Simović, Dragana ; Pajin, Biljana ; Budžaki, Sandra ; Strelec, Ivica ; Fišteš, Aleksandar ; Velić, Natalija ; Šurlan, Jelena ; Šereš, Zita Proizvodnja pektina šećerne repe i njegova primjena // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 139-158

Podaci o odgovornosti

Maravić, Nikola ; Šoronja-Simović, Dragana ; Pajin, Biljana ; Budžaki, Sandra ; Strelec, Ivica ; Fišteš, Aleksandar ; Velić, Natalija ; Šurlan, Jelena ; Šereš, Zita

hrvatski

Proizvodnja pektina šećerne repe i njegova primjena

Jednim od nusproizvoda tehnologije šećera suhi su izluženi rezanci šećerne repe koji su primjenu našli i u proizvodnji pektina. Pektin šećerne repe, zahvaljujući svojim karakteristikama i dostupnosti, ima velik potencijal primjene. Predstavlja relativno novu komponentu koja se koristi u formulaciji različitih prehrambenih i farmaceutskih proizvoda. Za razliku od pektina podrijetlom iz drugih izvora voća i povrća, čija je uloga, prije svega, želiranje prehrambenih proizvoda, pektin šećerne repe (zbog svoje strukture) ne posjeduje potrebnu sposobnost želiranja te se primjenjuje u izradi emulzija, visokoviskoznih otopina, kao punjenje itd. Karakteristike tog hidrokoloida proizlaze iz njegovih strukturalnih osobina na koje utječe način dobivanja, izolacije i pročišćavanja u procesu proizvodnje. Radi boljeg poznavanja pektina šećerne repe, kao novije sirovine u proizvodnji prehrambenih proizvoda, u ovom poglavlju prikazan je pregled njegovog procesa proizvodnje i primjene.

polisaharidi ; šećerna repa ; pektin šećerne repe ; proizvodnja pektina

nije evidentirano

engleski

Production of sugar beet pectin and its application

nije evidentirano

polysaccharides ; sugar beet ; sugar beet pectin ; pectin production

nije evidentirano

Podaci o prilogu

139-158.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2022.

978-953-7005-81-8

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija