Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Plazmin: indogena proteinaza mlijeka (CROSBI ID 101457)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Kalit, Samir ; Lukač-Havranek, Jasmina ; Čubrič Čurik, Vlatka Plazmin: indogena proteinaza mlijeka // Mljekarstvo, 52 (2002), 3; 191-206-x

Podaci o odgovornosti

Kalit, Samir ; Lukač-Havranek, Jasmina ; Čubrič Čurik, Vlatka

hrvatski

Plazmin: indogena proteinaza mlijeka

U radu su opisane važnije osobine plazmina kao značajne indogene proteinaze mlijeka, njegova koncentracija, način mjerenja koncentracije i njegove aktivnosti u mlijeku. Također su pobrojani čimbenici koji utječu na njegovu koncentraciju i aktivnost. Od svih čimbenika na povećanu plazminsku aktivnost u mlijeku najviše utječu kasna laktacija i mastitis, odnosno povećan broj somatskih stanica (BSS). U mlijeku s visokim BSS povećava se indogena proteoliza, naročito u sistemu plazmin i plazminogen. Objašnjeno je specifično hidrolitičko djelovanje plazmina tijekom primarne proteolize pojedinih kazeniskih frakcije u mlijeku. Plazmin najintenzivnije razgrađuje ß-CN, a puno manje as1-CN i as2-CN, dok gotovo uopće ne razgrađuje k-CN. Aktivacija plazminogena u plazmin složen je biokemijski proces uvjetovan odnosom aktivatora i inhibitora u mlijeku, te se može značajno povećati u mlijeku s visokim BSS. U mliječnom serumu nalazimo veći broj inhibitora plazmina od kojih je ß-laktoglobulin najvažniji nakon njegove toplinske denaturacije. Inhibitorno na aktivnost plazmina djeluje dodavanje aprotinina i sojinog tripsin inhibitora u mlijeko. Od svih karakteristika plazmina najznačajnija je njegova termostabilnost na temperature pasterizacije, pa čak i sterilizacije. Objašnjen je mehanizam toplinske inaktivacije plazmina stvaranjem kovalentnih disulfidni veza između molekula plazmina i denaturiranih bjelančevina mliječnog seruma (prvenstveno ß-laktoglobulina). Kratka pasterizacija inaktivira termolabilne inhibitore plazminogen aktivatora i inhibitore plazmina što povećava plazminsku aktivnost, dok primjena viših temperatura i produženo trajanje toplinske obrade mlijeka inaktivira plazmin.

plazmin; primarna proteoliza; somatske stanice; termo stabilnost

nije evidentirano

engleski

Plasmin: indogenous milk proteinase

nije evidentirano

plasmin; primary proteolysis; somatic cell count; thermostability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52 (3)

2002.

191-206-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)