Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Visokovrijedni nusproizvodi prerade agruma (CROSBI ID 74455)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Nedić Tiban, Nela ; Bušnja, Monika Visokovrijedni nusproizvodi prerade agruma // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 4. / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 285-309

Podaci o odgovornosti

Nedić Tiban, Nela ; Bušnja, Monika

hrvatski

Visokovrijedni nusproizvodi prerade agruma

Smanjenje otpada u procesu proizvodnje hrane predstavlja jedan od najvećih izazova s kojima se čovječanstvo danas suočava i postaje prioritetom, kako na globalnoj tako i na nacionalnoj razini, što potvrđuje i UN-ova Agenda 2030. Otpad od agruma, zbog svoje heterogenosti, smatra se vrijednim ekonomskim i obnovljivim izvorom za različite industrijske grane, počevši od prehrambene, kemijske, farmaceutske i kozmetičke industrije, pa sve do industrije proizvodnje goriva. Iskorištenje otpada od agruma u visokovrijednim proizvodima, kao što su, na primjer, eterična ulja i pektini, predstavlja uspješnije industrijske primjere iskorištenja nusproizvoda. Za razliku od većine drugih voćnih vrsta, otpad od kore agruma čini gotovo polovicu početne mase voća, zavisno od vrste. S obzirom na negativne utjecaje tako velike količine otpada na okoliš, ali i na bogatstvo kemijskog sastava koje agrumi posjeduju, nastoji ga se iskoristiti za dobivanje proizvoda visoke dodane vrijednosti. Otpad agruma sadrži obilje raznih polifenolnih tvari (fenolnih kiselina, flavonoida), karotenoida, prehrambenih vlakana, šećera, kiselina, eteričnih ulja, vitamina, minerala, enzima i dr. U ovom poglavlju opisane su komercijalne i nedavno razvijene napredne tehnike ponovne uporabe otpada, ekstrakcije različitih spojeva i njihove primjene u različitim područjima, kao i potencijalne prednosti nusproizvoda agruma. Prikazane su neke od mogućnosti iskorištenja kore agruma u pravcu razvoja osmotski dehidratiranih proizvoda. Primjenom inovativnih tehnika i obrada cilj je u što većoj mjeri iskoristiti visokovrijedne nusproizvode prerade agruma bogate brojnim funkcionalnim spojevima.

voće ; agrumi ; naranča ; otpad ; osmotska dehidratacija

nije evidentirano

engleski

High-value by-products of citrus fruit processing

nije evidentirano

fruits ; citrus fruits ; orange ; waste ; osmotic dehydration

nije evidentirano

Podaci o prilogu

285-309.

objavljeno

Podaci o knjizi

Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2022.

978-953-7005-81-8

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija