Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodi na bazi pektinskog gela (CROSBI ID 454522)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Rukavina, Martina Proizvodi na bazi pektinskog gela / Nedić Tiban, Nela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Rukavina, Martina

Nedić Tiban, Nela

hrvatski

Proizvodi na bazi pektinskog gela

Pektini su važna dijetetska vlakna koja bitno doprinose teksturi voća i povrća. U malim koncentracijama pektini povećavaju viskoznost u otopini, djeluju kao zaštitni koloidi, te stabiliziraju sustave. Pektini se, zbog sposobnosti stvaranja gela, koriste kao sredstvo za želiranje u proizvodnji voćnih želea, džemova, marmelada i sličnih proizvoda, tzv. proizvoda na bazi pektinskog gela. Ovisno o tome da li se proizvode klasični ili niskokalorični proizvodi, odnosno proizvodi snižene energetske vrijednosti treba voditi računa o više čimbenika. Da bi se ostvarilo pravilno želiranje neophodno je poznavanje kemijskog sastava voća, uvjeta potrebnih za pravilno želiranje, kao i poznavanje sastava i svojstava pektina. U radu su prikazane sirovine koje pomažu postići čvrstu „gel“ konzistenciju želiranih proizvoda, opisani su proizvodi, kao i zakonska regulativa kojoj podliježu proizvodi na bazi pektinskog gela.

voće ; pektin ; gel

nije evidentirano

engleski

Pectin-based gel products

nije evidentirano

fruit ; pectin ; gel

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

26.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija