Proizvodi na bazi pektinskog gela (CROSBI ID 454522)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rukavina, Martina
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Proizvodi na bazi pektinskog gela
Pektini su važna dijetetska vlakna koja bitno doprinose teksturi voća i povrća. U malim koncentracijama pektini povećavaju viskoznost u otopini, djeluju kao zaštitni koloidi, te stabiliziraju sustave. Pektini se, zbog sposobnosti stvaranja gela, koriste kao sredstvo za želiranje u proizvodnji voćnih želea, džemova, marmelada i sličnih proizvoda, tzv. proizvoda na bazi pektinskog gela. Ovisno o tome da li se proizvode klasični ili niskokalorični proizvodi, odnosno proizvodi snižene energetske vrijednosti treba voditi računa o više čimbenika. Da bi se ostvarilo pravilno želiranje neophodno je poznavanje kemijskog sastava voća, uvjeta potrebnih za pravilno želiranje, kao i poznavanje sastava i svojstava pektina. U radu su prikazane sirovine koje pomažu postići čvrstu „gel“ konzistenciju želiranih proizvoda, opisani su proizvodi, kao i zakonska regulativa kojoj podliježu proizvodi na bazi pektinskog gela.
voće ; pektin ; gel
nije evidentirano
engleski
Pectin-based gel products
nije evidentirano
fruit ; pectin ; gel
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
26.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek