Uloga enzima u preradi voća i povrća (CROSBI ID 454521)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Galušić, Katarina
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Uloga enzima u preradi voća i povrća
U voću i povrću enzimi su prisutni kao autohtoni ili nativni (prisutni u stanicama voća i povrća) i mikrobni enzimi (nalaze se na površini sirovina). Enzimi sudjeluju u procesima metabolizma svježeg voća i povrća, ali vrlo je važno i njihovo poželjno i nepoželjno djelovanje tijekom prerade voća i povrća. Njihova uloga usmjerena je ponajprije na povećanje iskorištenja na sirovini, kao i postizanje određenih svojstava proizvoda. U radu je opisano podrijetlo i uloga enzima, te njihov utjecaj na parametre kvalitete proizvoda, kao što su boja, aroma i tekstura proizvoda. Također je obuhvaćen pregled utjecaja tzv. novih tehnologija na inaktivaciju enzima u voću i povrću. Navedena je i primjena komercijalnih enzima, koja je neophodna u nekim tehnologijama prerade voća i povrća.
enzimi ; voće ; povrće ; prerada voća i povrća
nije evidentirano
engleski
Role of enzymes in fruit and vegetable processing
nije evidentirano
enzymes ; fruits ; vegetables ; fruit and vegetable processing
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
24.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek