Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fizikalno-kemijski sastav i antioksidativna aktivnost plodova i kaše šipka (Rosa canina L.) (CROSBI ID 454520)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Brkić, Anamarija Fizikalno-kemijski sastav i antioksidativna aktivnost plodova i kaše šipka (Rosa canina L.) / Nedić Tiban, Nela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Brkić, Anamarija

Nedić Tiban, Nela

hrvatski

Fizikalno-kemijski sastav i antioksidativna aktivnost plodova i kaše šipka (Rosa canina L.)

U radu su provedena pomološka mjerenja ploda šipka, determiniranje boje (L*a*b* sustav), te fizikalno-kemijski parametri u pojedinim dijelovima (mesnato usplođe i sjemenke) šipka: ukupna i topljiva suha tvar, udio reducirajućih i ukupnih šećera, ukupne kiseline, te pH vrijednost. Također je određen sadržaj važnih fitokemikalija kao što su askorbinska kiselina, polifenolni spojevi, te je ispitana antioksidacijska aktivnost u pojedinim dijelovima ploda. Pripravljena je pasirana kaša šipka kako bi se ispitali eventualni gubici pojedinih komponenti, kao i antioksidativna aktivnost kaše. Najviše vrijednosti ukupnih fenola zabilježene su u cijelom plodu, odnosno pulpi šipka, a najmanje u sjemenkama. Kod ABTS metode dobiveni su nešto viši rezultati antioksidativne aktivnosti u odnosu na DPPH metodu (osim u uzorcima sjemenki). Sadržaj askorbinske kiseline u pasiranoj kaši smanjen je za 30 %, polifenolnih tvari za 20 %, dok je antioksidativna aktivnost bila niža za 16-20 % u odnosu na svježu pulpu.

šipak ; fizikalno-kemijski sastav ; antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Physico-chemical composition and antioxidative activity of rose hip fruits and puree (Rosa canina L.)

nije evidentirano

rose hip ; physico-chemical composition ; antioxidative activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

25.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija