Minimalno procesirani proizvodi od krušaka (CROSBI ID 454519)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tisai, Patricia
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Minimalno procesirani proizvodi od krušaka
Budući da se dugotrajnom termičkom obradom voća i povrća bitno mijenjaju prehrambena vrijednost i organoleptička svojstva proizvoda, sve se više primjenjuju postupci minimalnog procesiranja. Danas industrija minimalno procesiranog voća i povrća ima brži rast od svih ostalih segmenata prerade voća i povrća, te se širi na nova tržišta diljem svijeta. Zbog sve većeg interesa potrošača za gotovim, već pripremljenim, tzv. „ready to use“, „ready to eat“ proizvodima, na tržištu je prisutan veliki izbor proizvoda od voća i povrća, ponajviše gotovih salata, svježih i rezanih plodova voća i povrća. Prerada kruške u minimalno procesirane proizvode predstavlja poseban izazov, kako zbog sklonosti kruške enzimskom posmeđivanju i omekšavanju tkiva tijekom skladištenja, tako i zbog mikrobiološkog kvarenja. U radu će biti opisani minimalno procesirani proizvodi od krušaka kao što su tzv. „fresh-cut“ proizvodi, salate, sokovi i dr., sredstva koja se koriste tijekom procesiranja, te značaj pojedinih čimbenika koji utječu na kvalitetu prerađevina.
minimalno procesirani proizvodi ; kruške ; enzimsko posmeđivanje ; polifenoloksidaza
nije evidentirano
engleski
Minimally processed pear products
nije evidentirano
minimally processed products ; pears ; enzymatic browning ; polyphenol oxidase
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
29.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek