Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Minimalno procesirani proizvodi od krušaka (CROSBI ID 454519)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Tisai, Patricia Minimalno procesirani proizvodi od krušaka / Nedić Tiban, Nela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Tisai, Patricia

Nedić Tiban, Nela

hrvatski

Minimalno procesirani proizvodi od krušaka

Budući da se dugotrajnom termičkom obradom voća i povrća bitno mijenjaju prehrambena vrijednost i organoleptička svojstva proizvoda, sve se više primjenjuju postupci minimalnog procesiranja. Danas industrija minimalno procesiranog voća i povrća ima brži rast od svih ostalih segmenata prerade voća i povrća, te se širi na nova tržišta diljem svijeta. Zbog sve većeg interesa potrošača za gotovim, već pripremljenim, tzv. „ready to use“, „ready to eat“ proizvodima, na tržištu je prisutan veliki izbor proizvoda od voća i povrća, ponajviše gotovih salata, svježih i rezanih plodova voća i povrća. Prerada kruške u minimalno procesirane proizvode predstavlja poseban izazov, kako zbog sklonosti kruške enzimskom posmeđivanju i omekšavanju tkiva tijekom skladištenja, tako i zbog mikrobiološkog kvarenja. U radu će biti opisani minimalno procesirani proizvodi od krušaka kao što su tzv. „fresh-cut“ proizvodi, salate, sokovi i dr., sredstva koja se koriste tijekom procesiranja, te značaj pojedinih čimbenika koji utječu na kvalitetu prerađevina.

minimalno procesirani proizvodi ; kruške ; enzimsko posmeđivanje ; polifenoloksidaza

nije evidentirano

engleski

Minimally processed pear products

nije evidentirano

minimally processed products ; pears ; enzymatic browning ; polyphenol oxidase

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

29.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija