Karakteristike sastava višnje i sokova od višnje (CROSBI ID 454518)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Porić, Ana
Nedić Tiban, Nela
hrvatski
Karakteristike sastava višnje i sokova od višnje
Vrijednost višnje ogleda se u bogatom kemijskom i nutritivnom sastavu, zbog čega je prisutan i sve veći interes za iskorištavanje njezinih bioaktivnih komponenti. Sorte višnje odlikuju se različitim karakteristikama, te prilagođenosti određenom podneblju, a najcjenjenija je autohtona sorta Maraska. U Hrvatskoj se višnja uzgaja uglavnom u kontinentalnom i sredozemnom dijelu, odnosno u Dalmaciji. Plod višnje ima veliku tehnološku vrijednost, te se koristi kao sirovina za industrijsku proizvodnju sokova, kompota, džemova, kandiranih, smrznutih i dehidratiranih proizvoda. U radu će biti opisana fizikalno- kemijska, biološka, funkcionalna i tehnološka svojstva višnje, značaj pojedinih sortimenata, te sokovi kao proizvodi njezine prerade.
višnja ; bioaktivne komponente ; sok od višnje
nije evidentirano
engleski
Compositional characteristics of sour cherry and sour cherry juices
nije evidentirano
sour cherry ; bioactive components ; sour cherry juice
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
29.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek