Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Karakteristike sastava višnje i sokova od višnje (CROSBI ID 454518)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Porić, Ana Karakteristike sastava višnje i sokova od višnje / Nedić Tiban, Nela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Porić, Ana

Nedić Tiban, Nela

hrvatski

Karakteristike sastava višnje i sokova od višnje

Vrijednost višnje ogleda se u bogatom kemijskom i nutritivnom sastavu, zbog čega je prisutan i sve veći interes za iskorištavanje njezinih bioaktivnih komponenti. Sorte višnje odlikuju se različitim karakteristikama, te prilagođenosti određenom podneblju, a najcjenjenija je autohtona sorta Maraska. U Hrvatskoj se višnja uzgaja uglavnom u kontinentalnom i sredozemnom dijelu, odnosno u Dalmaciji. Plod višnje ima veliku tehnološku vrijednost, te se koristi kao sirovina za industrijsku proizvodnju sokova, kompota, džemova, kandiranih, smrznutih i dehidratiranih proizvoda. U radu će biti opisana fizikalno- kemijska, biološka, funkcionalna i tehnološka svojstva višnje, značaj pojedinih sortimenata, te sokovi kao proizvodi njezine prerade.

višnja ; bioaktivne komponente ; sok od višnje

nije evidentirano

engleski

Compositional characteristics of sour cherry and sour cherry juices

nije evidentirano

sour cherry ; bioactive components ; sour cherry juice

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

29.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija