Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza ambalaže i materijala za pakiranje hrane (CROSBI ID 749150)

Autorska knjiga | priručnik | domaća recenzija

• Obrazovni materijal (visoko obrazovanje )

Galić, Kata ; Kurek, Mia ; Ščetar, Mario ; Gabrić, Domagoj Analiza ambalaže i materijala za pakiranje hrane. Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, 2022

Podaci o odgovornosti

Galić, Kata ; Kurek, Mia ; Ščetar, Mario ; Gabrić, Domagoj

hrvatski

Analiza ambalaže i materijala za pakiranje hrane

Priručnik Analiza ambalaže i materijala za pakiranje hrane namijenjen je prvenstveno studentima, a zatim i svima koji se bave problematikom ambalažnih materijala i ambalaže za pakiranje prehrambenih proizvoda. Priručnik sadržava vježbe povezane s predmetom Pakiranje hrane, kojeg pohađaju studenti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na trećoj godini preddiplomskoga studija Prehrambene tehnologije i na prvoj godini diplomskoga studija Prehrambenog inženjerstva. S obzirom na to da je Priručnikom predstavljen veći broj vježbi u odnosu na realno raspoloživu satnicu, nužno je izvršiti odabir u skladu s raspoloživim vremenom predviđenim za njihovo izvođenje. Metode analize ambalažnog materijala i ambalaže koje su ovdje opisane također mogu poslužiti i drugim korisnicima, posebice onima u pogonima i laboratorijima prehrambene i drugih industrija. Kao orijentacijske metode mogu ih koristiti i proizvođači ambalaže i ambalažnih materijala te svi drugi koji se bave kontrolom kvalitete. Većina opisanih metoda i analiza jednostavne su i nisu skupe i mogu se izvesti u mnogim laboratorijima bez prevelikih ulaganja u opremu. Izuzetak čine analize koje se ne mogu izvesti bez posebne opreme, ali za takve analize postoje adekvatne institucije koje pružaju specifične usluge zainteresiranim korisnicima. Priručnik je podijeljen na Uvod, nakon kojeg slijedi osam poglavlja analize ambalažnog materijala i ambalaže: 1. Osnovni parametri ambalažnog materijala ; 2. Analiza papira ; 3. Analiza metalne ambalaže ; 4. Analiza stakla ; 5. Analiza jednostavnih i složenih fleksibilnih i čvrstih materijala ; 6. Jestiva ambalaža ; 7. Hermetičnost ambalaže i 8. Interakcija ambalaže i hrane. Vježbe sadržavaju sve relevantne podatke za provođenje pojedinih analiza. Određeni pojmovi navedeni su i na engleskom jeziku, pisani su kurzivom u zagradi. Kako se radi samo o prijevodu na engleski jezik, izostavljeno je uobičajeno pisanje kratice engl. prije same riječi. Znakovi fizičkih veličina i njihove jedinice također su napisani kurzivom. Nazivi dijelova uređaja i/ili uputa na kontrolnom ekranu napisani su izvorno, na jeziku proizvođača opreme unutar navodnika.

ambalažni materijal, ambalaža za pakiranje hrane, funkcije ambalaže

nije evidentirano

engleski

Analysis of packaging and food packaging materials

nije evidentirano

packaging material, food packaging, packaging functions

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Pierottijeva 6, 10000 Zagreb

2022.

978-953-6893-19-5

115

objavljeno

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija