Prehrana bolesnika s dekubitusom (CROSBI ID 28218)
Prilog u knjizi | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Adam Perl, Marija ; Perl, Antonija ; Lukić, Marko
hrvatski
Prehrana bolesnika s dekubitusom
Pojava dekubitusa je povezana sa starenjem, lošim nutritivnim statusom i imobilizacijom. Najčešće bolesti koje prouzrokuju dekubitus su: traumatološke povrede, opekline, moždana kap ili cerebrovaskularni inzult, maligne bolesti i druga komatozna stanja kod kojih dolazi do djelomičnog ili potpunog gubitka svijesti. Prehrana tih bolesnika mora se prilagoditi njihovom trenutačnom stanju. Ona mora biti visoko proteinska, a energijska vrijednost treba iznositi oko 1800 kcal/dan. Preporučuju se povećane količine vitamina, napose antioksidacijskih, te minerala i mikroelemenata, kao i dovoljna količina prehrambenih vlakana.
dekubitus, prehrana
nije evidentirano
engleski
Nutrition of decubitus patients
nije evidentirano
decubitus, nutrition
nije evidentirano
Podaci o prilogu
IX, 275-x.
objavljeno
Podaci o knjizi
Dekubitus : etiologija, profilaksa i liječenje
Hančević, Janko
Zagreb: Medicinska naklada
2003.
953-176-208-2