Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 122818

Neke psihološke značajke osoba oboljelih od raka


Lacković-Grgin, Katica; Penezić, Zvjezdan; Nekić, Marina; Dadić, Jelena
Neke psihološke značajke osoba oboljelih od raka // Medica Jadertina, 32 (2002), 3-4; 97-106 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Neke psihološke značajke osoba oboljelih od raka
(Some psychological significances of cancer patients)

Autori
Lacković-Grgin, Katica ; Penezić, Zvjezdan ; Nekić, Marina ; Dadić, Jelena

Izvornik
Medica Jadertina (0351-0093) 32 (2002), 3-4; 97-106

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Samostišavanje; depresivnost; osjećaj koherentnost; salutogeneza
(Self-silencing; depression; sense of coherence; salutogenesis)

Sažetak
Kod 104 ispitanika (52 zdrava i 52 oboljela od raka) provedeno je ispitivanje s ciljem utvrđivanja postoje li među njima razlike u samostišavanju, depresivnosti, osjećaju koherentnosti i u subjektivnoj procjeni prijašnjeg i sadašnjeg zdravstvenog stanja te kakva je u ta dva uzorka povezanost između samostišavanja, depresivnosti i osjećaja koherentnosti kao ključnih psiholoških faktora u nastanku, tijeku i ishodu bolesti raka. Rezultati su pokazali da se zdravi i bolesni značajno razlikuju u ispitivanim psihološkim značajkama u smislu da se bolesni više samostišavaju, da su depresivniji i da imaju niži osjećaj koherentnosti. S obzirom na fazu liječenja (kemoterapija/ kontrolni pregledi nakon završene terapije) te dvije skupine bolesnih ne razlikuju se ni u samostišavanju niti u depresivnosti. Pokazuje se da je veza osjećaja koherentnosti s oboljenjem od raka posredovana ne samo načinima suočavanja s bolešću (kao što to proizlazi iz modela salutogeneze) već i s prirodom veze osjećaja koherentnosti s depresivnosti i samostišavanjem. Ta je veza značajna i negativna. U uzorku zdravih depresivnost i samostišavanje značajno su i relativno visoko pozitivno povezani dok je u uzorku bolesnih ta veza neznačajna. To indicira na nezavisni utjecaj depresivnosti i samostišavanja na oboljenje od raka koji je istaknut u modelu dvosmjernog puta psiholoških utjecaja na rak, modelu koji je poslužio kao teorijski okvir ovog istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0070002

Ustanove
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Marina Nekić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Lacković-Grgin, Katica; Penezić, Zvjezdan; Nekić, Marina; Dadić, Jelena
Neke psihološke značajke osoba oboljelih od raka // Medica Jadertina, 32 (2002), 3-4; 97-106 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Lacković-Grgin, K., Penezić, Z., Nekić, M. & Dadić, J. (2002) Neke psihološke značajke osoba oboljelih od raka. Medica Jadertina, 32 (3-4), 97-106.
@article{article, year = {2002}, pages = {97-106}, keywords = {Self-silencing, depression, sense of coherence, salutogenesis}, journal = {Medica Jadertina}, volume = {32}, number = {3-4}, issn = {0351-0093}, title = {Some psychological significances of cancer patients}, keyword = {Self-silencing, depression, sense of coherence, salutogenesis} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Biomedicina Croatica
  • EMBASE CD-ROM series