Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Stabilizacija guščje masti s antioksidansima i sinergistima (CROSBI ID 315778)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Flanjak, Ivana Stabilizacija guščje masti s antioksidansima i sinergistima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 24 (2022), 5; 436-446. doi: 10.31727/m.24.5.3

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Flanjak, Ivana

hrvatski

Stabilizacija guščje masti s antioksidansima i sinergistima

Tijekom proizvodnje, skladištenja i toplinske obrade guščja mast podliježe oksidacijskom kvarenju. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih i sintetskih antioksidanasa te sinergista (ekstrakt ružmarina, ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt kadulje, alfa tokoferol, mješavina tokoferola, propil galat, limunska kiselina, askorbinska kiselina, kofeinska kiselina, ružmarinska kiselina) na oksidacijsku stabilnost guščje masti. Oksidacijska stabilnost masti, sa i bez dodanog antioksidansa i sinergista, ispitivana je primjenom Schaal Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja masti pri temperaturi 63 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da dodani antioksidansi i sinergisti uspješno stabiliziraju guščju mast, osim α-tokoferola. Od prirodnih antioksidanasa najveću antioksidacijsku aktivnost u guščjoj masti ima ekstrakt zelenog čaja. Postigao je najveću efikasnost zaštite od oksidacijskog kvarenja. Ekstrakt ružmarina u kombinaciji sa sinergistom pokazuje veću razinu zaštite masti od oksidacije u odnosu na čisti ekstrakt ružmarina. Dodatkom mješavine tokoferola postignuta je bolja stabilizacija masti u odnosu na ekstrakt kadulje. Sintetski antioksidans propil galat uspješno je povećao stabilnost guščje masti.

guščja mast ; oksidacijska stabilnost ; Schaal Oven test ; antioksidansi ; sinergisti

nije evidentirano

engleski

Stabilization of goose fat with antioxidants and synergists

nije evidentirano

goose fat ; oxidation stability ; Schaal Oven test ; antioxidants ; synergists

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24 (5)

2022.

436-446

objavljeno

1332-0025

1848-8323

10.31727/m.24.5.3

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice