Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj vremenskih prilika i sorte na variranje sadržaja proteina u zrnu pšenice (CROSBI ID 726242)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Iljkić, Dario ; Horvat, Daniela ; Horvat, Filip ; Rastija, Mirta ; Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir ; Jukić, Goran ; Varga, Ivana Utjecaj vremenskih prilika i sorte na variranje sadržaja proteina u zrnu pšenice // Zbornik radova 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 273-277

Podaci o odgovornosti

Iljkić, Dario ; Horvat, Daniela ; Horvat, Filip ; Rastija, Mirta ; Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir ; Jukić, Goran ; Varga, Ivana

hrvatski

Utjecaj vremenskih prilika i sorte na variranje sadržaja proteina u zrnu pšenice

Sadržaj proteina zrna pšenice je, pored prinosa zrna, najvažnije svojstvo u proizvodnji.Iako nije proteinska kultura, pšenica se smatra značajnim izvorom proteina u prehrani čovjeka jer se konzumira svakodnevno u većim količinama. Cilj istraživanja bio je utvrditi sadržaj proteina u zrnu deset sorata pšenice tijekom višegodišnjeg razdoblja. Poljski pokusi su postavljeni tijekom petogodišnjeg razdoblja (2015.-2019.) na površinama Poljoprivrednog Instituta Osijek po slučajnom bloknom rasporedu u tri ponavljanja. Korištene su sorte Žitarka, Srpanjka, Golubica, Lucija, Alka, Ficko, Renata, Katarina, Felix i OS Olimpija. Temeljem provedenog istraživanja sorte su ostvarile visokih 13, 3 % proteina u zrnu. Provedenom analizom varijance utvrđena su veća odstupanja između sorti (4, 02 %) nego između ispitivanih godina (1, 80 %), dok je najveće odstupanje uočeno u interakciji godina x sorta (6, 20 %).

pšenica ; kvaliteta ; protein ; vremenske prilike ; sorta

nije evidentirano

engleski

Influence of weather conditions and variety on variation of protein content in wheat grain

nije evidentirano

wheat ; quality: protein ; weather conditions ; variety

nije evidentirano

Podaci o prilogu

273-277.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko

Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5543

Podaci o skupu

57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma

poster

19.06.2022-24.06.2022

Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija