Utjecaj vremenskih prilika i sorte na variranje sadržaja proteina u zrnu pšenice (CROSBI ID 726242)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Iljkić, Dario ; Horvat, Daniela ; Horvat, Filip ; Rastija, Mirta ; Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir ; Jukić, Goran ; Varga, Ivana
hrvatski
Utjecaj vremenskih prilika i sorte na variranje sadržaja proteina u zrnu pšenice
Sadržaj proteina zrna pšenice je, pored prinosa zrna, najvažnije svojstvo u proizvodnji.Iako nije proteinska kultura, pšenica se smatra značajnim izvorom proteina u prehrani čovjeka jer se konzumira svakodnevno u većim količinama. Cilj istraživanja bio je utvrditi sadržaj proteina u zrnu deset sorata pšenice tijekom višegodišnjeg razdoblja. Poljski pokusi su postavljeni tijekom petogodišnjeg razdoblja (2015.-2019.) na površinama Poljoprivrednog Instituta Osijek po slučajnom bloknom rasporedu u tri ponavljanja. Korištene su sorte Žitarka, Srpanjka, Golubica, Lucija, Alka, Ficko, Renata, Katarina, Felix i OS Olimpija. Temeljem provedenog istraživanja sorte su ostvarile visokih 13, 3 % proteina u zrnu. Provedenom analizom varijance utvrđena su veća odstupanja između sorti (4, 02 %) nego između ispitivanih godina (1, 80 %), dok je najveće odstupanje uočeno u interakciji godina x sorta (6, 20 %).
pšenica ; kvaliteta ; protein ; vremenske prilike ; sorta
nije evidentirano
engleski
Influence of weather conditions and variety on variation of protein content in wheat grain
nije evidentirano
wheat ; quality: protein ; weather conditions ; variety
nije evidentirano
Podaci o prilogu
273-277.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma
poster
19.06.2022-24.06.2022
Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska