Mikotoksini u mesnim proizvodima - Izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj (CROSBI ID 726223)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Pleadin, Jelka ; Lešić, Tina ; Zadravec, Manuela ; Hengl, Brigita
hrvatski
Mikotoksini u mesnim proizvodima - Izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj
Mikotoksini predstavljaju skupinu tvari toksičnog djelovanja kod ljudi i životinja koje kontaminiraju različite vrste hrane i hrane za životinje. Objavljeni podaci o pojavnosti mikotoksina u mesnim proizvodima, posebice obzirom na njihovu značajnu potrošnju, zahtijevaju istraživanja izvora, odnosno uvjeta kontaminacije te izloženosti potrošača. U našem istraživanju količine aflatoksina B1 (AFB1), okratoksina A (OTA), sterigmatocistina (STC), citrinina (CIT) i ciklopiazonične kiseline (CPA) analizirane su u ukupno 250 tradicionalno proizvedenih trajnih kobasica i suhomesnatih proizvoda uzorkovanih na sajmovima ili obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj tijekom 2020. i 2021. godine. U usporedbi sa suhomesnatim proizvodima (41%), udio uzoraka trajnih kobasica kontaminiranih mikotoksinima bio je veći (59%), a najveća razina kontaminacije određena je za CPA, OTA te STC, dok pojavnost AFB1 i CIT nije utvrđena u niti jednom uzorku. Proizvodni parametri značajno utječu na pojavnost mikotoksina, uključujući vrijeme zrenja, ali i fizikalno-kemijske parametre gotovog proizvoda, kao što su pH vrijednost, aktivitet vode (aw) i udio soli.
mikotoksini ; trajne kobasice ; suhomesnati proizvodi ; izloženost potrošača
nije evidentirano
engleski
Mycotoxins in meat products - Consumer exposure and public health significance
nije evidentirano
mycotoxins ; fermented sausages ; dry-cured meat products ; consumer exposure
nije evidentirano
Podaci o prilogu
48-52.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova "Veterinarski dani 2022."
Severin, K.
Zagreb:
Podaci o skupu
Veterinarski dani 2022.
predavanje
20.10.2022-23.10.2022
Poreč, Hrvatska