Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikotoksini u mesnim proizvodima - Izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj (CROSBI ID 726223)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Pleadin, Jelka ; Lešić, Tina ; Zadravec, Manuela ; Hengl, Brigita Mikotoksini u mesnim proizvodima - Izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj // Zbornik radova "Veterinarski dani 2022." / Severin, K. (ur.). Zagreb, 2022. str. 48-52

Podaci o odgovornosti

Pleadin, Jelka ; Lešić, Tina ; Zadravec, Manuela ; Hengl, Brigita

hrvatski

Mikotoksini u mesnim proizvodima - Izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj

Mikotoksini predstavljaju skupinu tvari toksičnog djelovanja kod ljudi i životinja koje kontaminiraju različite vrste hrane i hrane za životinje. Objavljeni podaci o pojavnosti mikotoksina u mesnim proizvodima, posebice obzirom na njihovu značajnu potrošnju, zahtijevaju istraživanja izvora, odnosno uvjeta kontaminacije te izloženosti potrošača. U našem istraživanju količine aflatoksina B1 (AFB1), okratoksina A (OTA), sterigmatocistina (STC), citrinina (CIT) i ciklopiazonične kiseline (CPA) analizirane su u ukupno 250 tradicionalno proizvedenih trajnih kobasica i suhomesnatih proizvoda uzorkovanih na sajmovima ili obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj tijekom 2020. i 2021. godine. U usporedbi sa suhomesnatim proizvodima (41%), udio uzoraka trajnih kobasica kontaminiranih mikotoksinima bio je veći (59%), a najveća razina kontaminacije određena je za CPA, OTA te STC, dok pojavnost AFB1 i CIT nije utvrđena u niti jednom uzorku. Proizvodni parametri značajno utječu na pojavnost mikotoksina, uključujući vrijeme zrenja, ali i fizikalno-kemijske parametre gotovog proizvoda, kao što su pH vrijednost, aktivitet vode (aw) i udio soli.

mikotoksini ; trajne kobasice ; suhomesnati proizvodi ; izloženost potrošača

nije evidentirano

engleski

Mycotoxins in meat products - Consumer exposure and public health significance

nije evidentirano

mycotoxins ; fermented sausages ; dry-cured meat products ; consumer exposure

nije evidentirano

Podaci o prilogu

48-52.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova "Veterinarski dani 2022."

Severin, K.

Zagreb:

Podaci o skupu

Veterinarski dani 2022.

predavanje

20.10.2022-23.10.2022

Poreč, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija