Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj kvasaca sekundarne fermentacije na aromatski profil pjenušavih vina (CROSBI ID 315661)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Šikač, Iva ; Jeromel, Ana ; Tomaz, Ivana ; Kozina, Bernard ; Jagatić Korenika, Ana-Marija Utjecaj kvasaca sekundarne fermentacije na aromatski profil pjenušavih vina // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 5; 66-77

Podaci o odgovornosti

Šikač, Iva ; Jeromel, Ana ; Tomaz, Ivana ; Kozina, Bernard ; Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Utjecaj kvasaca sekundarne fermentacije na aromatski profil pjenušavih vina

Proizvodnja pjenušavih vina zauzima sve veći udio u ukupnoj svjetskoj proizvodnji vina. Tijekom posljednjeg desetljeća i Republika Hrvatska bilježi značajan porast proizvodnje i potrošnje pjenušavih vina. Sekundarna fermentacija i dozrijevanje na talogu kvasaca ključne su faze tradicionalne metode proizvodnje koje utječu na aromatski profil pjenušavih vina. U istraživanju na bijelom pjenušavom vinu proizvedenom od sorata ꞌManzoniꞌ i ꞌPinot crniꞌ, korištena su tri različita komercijalno dostupna Saccharomyces sp. kvasca u pokretanju sekundarne fermentacije kako bi se analizirale potencijalne razlike u osnovnom sastavu te aromatskom profilu pjenušavih vina. Rezultati analiza dobivenih primjenom plinske kromatografije (GC-MS) jasno izdvajaju aromatske spojeve koji su značajno utjecali na razlike u aromatskim profilima proizvedenih pjenušavih vina.

aromatski spojevi, kvasci, pjenušava vina, sekundarna fermentacija u boci, tradicionalna metoda

nije evidentirano

engleski

Influence of Different Secondary Fermentation Yeasts on Aromatic Profiles of Sparkling wines

nije evidentirano

aromatic compounds, secondary fermentation in bottle, sparkling wines, traditional method, yeasts

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45 (5)

2022.

66-77

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)