ISTRAŽIVANJE PRIMJENE (SUP)TROPSKOG VOĆA KAO KISELO- BAZNOG INDIKATORA (CROSBI ID 726146)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jozić, Rajna Marija ; Amić, Ana
hrvatski
ISTRAŽIVANJE PRIMJENE (SUP)TROPSKOG VOĆA KAO KISELO- BAZNOG INDIKATORA
Moderna nastava i dan danas često uključuje tradicionalne metode poučavanja, koje ne koriste često pokus. Osim toga, primjerice nastava o kiselinama i bazama ukoliko i uključuje pokus, tada se u pokusu koriste sintetski kiselo-bazni indikatori, koji su često skupi i time nedostupni. Naša prethodna ispitivanja su pokazala kako se biljni materijal može uspješno upotrijebiti kao alternativni kiselo-bazni indikator. U ovom radu su prethodna istraživanja proširena te uključuju odabrane vrste voća kako bi utvrdili mogu li se koristiti kao kiselo-bazni indikatori. Istraženi biljni materijal uključivao je šest (sub)tropskih plodova, primjerice kaki, mango i nar, u obliku svježeg voća i u obliku dostupnih prerađevina. Indikatori su priređeni s četiri otapala (voda, aceton, etanol, metanol) kako bi utvrdili koje je od njih najbolje. Preliminarni rezultati pokazuju veliki potencijal primjene ne samo biljnih sirovina već i prerađevina kao kiselo-baznog indikatora. Prema dobivenim rezultatima, vizualno najdojmljivijim se pokazala kombinacija kore manga i nara s acetonom.
(sup)tropsko voće ; pH indikatori ; nastava kemije
nije evidentirano
engleski
STUDY OF (SUB)TROPICAL FRUIT AS ACID-BASE INDICATOR
nije evidentirano
(sub)tropical fruit ; pH indicators ; chemistry classroom
nije evidentirano
Podaci o prilogu
53-53.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Sedmi simpozij studenata kemičara KNJIGA SAŽETAKA
Podaci o skupu
7. simpozij studenata kemičara - SISK7
poster
22.10.2022-22.10.2022
Zagreb, Hrvatska