Ispitivanje primjene odabranog (sup)tropskog voća kao kiselo-baznog indikatora (CROSBI ID 453984)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jozić, Rajna Marija
Amić, Ana
hrvatski
Ispitivanje primjene odabranog (sup)tropskog voća kao kiselo-baznog indikatora
Znanstvenici u znanstveno-istraživačkim laboratorijima često zaboravljaju na potencijalne prirodne kiselo-bazne indikatore zbog učestalosti korištenja sintetiziranih. Istraživanjem voća i povrća kao potencijalnih kiselo-baznih indikatora te usvajanjem činjenica o istima, kemija se usko povezuje sa svakodnevnim životom, ali je se približava i laicima koje se upoznaje sa znanošću. Obrada i proučavanje pojmova poput pH vrijednosti, kiselina, baza i indikatora se ponekad automatski povezuje sa sintetskim indikatorima, koji često mogu biti nepraktični. Stoga je cilj ovog rada ispitivanje potencijala primjene odabranog biljnog materijala kao kiselo-baznog indikatora. U tu je svrhu korišteno i ispitano odabrano (sup)tropsko voće u kombinaciji s određenim otapalima (aceton, voda, etanol, metanol), a ispitivanje je provedeno odmah po pripremi indikatora i nakon 24 h stajanja indikatora na sobnoj temperaturi. Rezultati istraživanja pokazuju velik potencijal korištenja određenih vrsta (sup)tropskog voća u pripremi prirodnih kiselo-baznih indikatora. Od ispitanog biljnog materijala, kao vizualno najdojmljiviji istaknuli su se indikatori pripremljeni od manga i nara.
(sup)tropsko voće ; pH ; kiselo-bazni indikator ; aceton ; metanol ; etanol ; voda
nije evidentirano
engleski
Study of the application of (sub)tropical fruit as acid-bas indicator
nije evidentirano
(sub)tropical fruit ; pH value ; acid-base indicator ; acetone ; methanol ; ethanol ; water
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
16.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju
Osijek