Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ispitivanje primjene odabranog (sup)tropskog voća kao kiselo-baznog indikatora (CROSBI ID 453984)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jozić, Rajna Marija Ispitivanje primjene odabranog (sup)tropskog voća kao kiselo-baznog indikatora / Amić, Ana (mentor); Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju, . 2022

Podaci o odgovornosti

Jozić, Rajna Marija

Amić, Ana

hrvatski

Ispitivanje primjene odabranog (sup)tropskog voća kao kiselo-baznog indikatora

Znanstvenici u znanstveno-istraživačkim laboratorijima često zaboravljaju na potencijalne prirodne kiselo-bazne indikatore zbog učestalosti korištenja sintetiziranih. Istraživanjem voća i povrća kao potencijalnih kiselo-baznih indikatora te usvajanjem činjenica o istima, kemija se usko povezuje sa svakodnevnim životom, ali je se približava i laicima koje se upoznaje sa znanošću. Obrada i proučavanje pojmova poput pH vrijednosti, kiselina, baza i indikatora se ponekad automatski povezuje sa sintetskim indikatorima, koji često mogu biti nepraktični. Stoga je cilj ovog rada ispitivanje potencijala primjene odabranog biljnog materijala kao kiselo-baznog indikatora. U tu je svrhu korišteno i ispitano odabrano (sup)tropsko voće u kombinaciji s određenim otapalima (aceton, voda, etanol, metanol), a ispitivanje je provedeno odmah po pripremi indikatora i nakon 24 h stajanja indikatora na sobnoj temperaturi. Rezultati istraživanja pokazuju velik potencijal korištenja određenih vrsta (sup)tropskog voća u pripremi prirodnih kiselo-baznih indikatora. Od ispitanog biljnog materijala, kao vizualno najdojmljiviji istaknuli su se indikatori pripremljeni od manga i nara.

(sup)tropsko voće ; pH ; kiselo-bazni indikator ; aceton ; metanol ; etanol ; voda

nije evidentirano

engleski

Study of the application of (sub)tropical fruit as acid-bas indicator

nije evidentirano

(sub)tropical fruit ; pH value ; acid-base indicator ; acetone ; methanol ; ethanol ; water

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

16.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju

Osijek

Povezanost rada

Kemija