Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ispitivanje primjene suhog koštuničavog voća kao kiselo-baznog indikatora (CROSBI ID 453981)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Glavaš, Dora Ispitivanje primjene suhog koštuničavog voća kao kiselo-baznog indikatora / Amić, Ana (mentor); Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju, . 2022

Podaci o odgovornosti

Glavaš, Dora

Amić, Ana

hrvatski

Ispitivanje primjene suhog koštuničavog voća kao kiselo-baznog indikatora

Pojam koštuničavo voće obuhvaća velik broj voća koje je rasprostranjeno po cijelom svijetu. Odnosi se na voće čiji plod ima tvrdu košticu u sredini. Najpoznatiji predstavnici su šljiva, breskva, trešnja, višnja, itd. Brojne vrste koštuničavog voća sadrže pigmente koji u ovisnosti o pH mijenjaju boju otopine. Zbog toga je takav biljni materijal pogodan kao alternativni kiselo-bazni indikator. Cilj istraživanja bio je ispitati može li suho koštuničavo voće poslužiti kao kiselo- bazni indikator. Korištene su suhe višnje, trešnje, šljive, breskve, marelice, nektarine, ringlov, japanske trešnje i drenjina. Kao otapala za pripremu indikatora korišteni su aceton, etanol i metanol. Preliminarno ispitivanje izvedeno je na višnji kako bi se odredio optimalni omjer biljnog materijala i otapala. Sve voće bilo je iznimne čistoće, bez primjesa i onečišćenja koji bi mogli utjecati na rezultate ispitivanja. Istraživanje je pokazalo kako se suho koštuničavo voće, u najvećoj mjeri šljiva, višnja i trešnja, može uspješno koristiti kao prirodni kiselo-bazni indikator.

prirodni indikatori ; (poli)fenoli ; aceton ; etanol ; metanol ; koštuničavo voće

nije evidentirano

engleski

Study of the application of dry stone fruit as acid- base indicator

nije evidentirano

natural indicators ; (poly)phenols ; acetone ; ethanol ; methanol ; stone fruit

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

14.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju

Osijek

Povezanost rada

Kemija