Ispitivanje primjene suhog koštuničavog voća kao kiselo-baznog indikatora (CROSBI ID 453981)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Glavaš, Dora
Amić, Ana
hrvatski
Ispitivanje primjene suhog koštuničavog voća kao kiselo-baznog indikatora
Pojam koštuničavo voće obuhvaća velik broj voća koje je rasprostranjeno po cijelom svijetu. Odnosi se na voće čiji plod ima tvrdu košticu u sredini. Najpoznatiji predstavnici su šljiva, breskva, trešnja, višnja, itd. Brojne vrste koštuničavog voća sadrže pigmente koji u ovisnosti o pH mijenjaju boju otopine. Zbog toga je takav biljni materijal pogodan kao alternativni kiselo-bazni indikator. Cilj istraživanja bio je ispitati može li suho koštuničavo voće poslužiti kao kiselo- bazni indikator. Korištene su suhe višnje, trešnje, šljive, breskve, marelice, nektarine, ringlov, japanske trešnje i drenjina. Kao otapala za pripremu indikatora korišteni su aceton, etanol i metanol. Preliminarno ispitivanje izvedeno je na višnji kako bi se odredio optimalni omjer biljnog materijala i otapala. Sve voće bilo je iznimne čistoće, bez primjesa i onečišćenja koji bi mogli utjecati na rezultate ispitivanja. Istraživanje je pokazalo kako se suho koštuničavo voće, u najvećoj mjeri šljiva, višnja i trešnja, može uspješno koristiti kao prirodni kiselo-bazni indikator.
prirodni indikatori ; (poli)fenoli ; aceton ; etanol ; metanol ; koštuničavo voće
nije evidentirano
engleski
Study of the application of dry stone fruit as acid- base indicator
nije evidentirano
natural indicators ; (poly)phenols ; acetone ; ethanol ; methanol ; stone fruit
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
14.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju
Osijek