Prinos i kvaliteta korijena istraživanih hibrida šećerne repe na području Županje (CROSBI ID 315629)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Pospišil, Milan ; Kalistović, Ivan ; Gunjača, Jerko ; Besek, Zdenko
hrvatski
Prinos i kvaliteta korijena istraživanih hibrida šećerne repe na području Županje
U radu su prikazani rezultati trogodišnjih istraživanja prinosa i tehnološke kvalitete korijena deset hibrida šećerne repe na području Županje. Dobiveni rezultati istraživanja su pokazali da na prinos korijena i šećera te sadržaj šećera i iskorištenje šećera značajan utjecaj ima godina, odnosno vremenske prilike tijekom vegetacije. U sušnoj 2017. godini ostvaren je značajno niži prinos korijena i šećera. U 2017. godini je tijekom vegetacije palo manje oborina od višegodišnjeg prosjeka, uz manjak oborina u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu te izrazito visoke srednje mjesečne temperature zraka u srpnju i kolovozu. Najviši sadržaj šećera (17, 56 %) i iskorištenje na repu (15, 29 %), ali i visok sadržaj šećera u melasi (1, 67 %) ostvareni su u sušnoj 2017. godini. Najviši prinos korijena (67, 57 t/ha) i šećera (9, 67 t/ha) te iskorištenje na digestiju (88, 86 %) ostvaren je u 2019. godini koju je karakterizirala veća količina oborina u prvom dijelu vegetacije (travanj – srpanj), a manja u drugom dijelu vegetacije. Između istraživanih hibrida nisu utvrđene statistički značajne razlike u prinosu i tehnološkoj kvaliteti korijena, osim u sadržaju kalija. Signifikantno najmanji sadržaj kalija (2, 83 mmol/100 g repe) imao je hibrid Melindia KWS.
šećerna repa, hibrid, prinos korijena, tehnološka kvaliteta
nije evidentirano
engleski
Yield and root quality of researched sugar beet hybrids of Županja area
nije evidentirano
sugar beet, hybrid, root yield, technological quality
nije evidentirano