Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Aminokiselinski profil medljikovaca određen metodom tekućinske kromatografije uz fluorescencijski detektor (CROSBI ID 453945)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tuček, Anita Aminokiselinski profil medljikovaca određen metodom tekućinske kromatografije uz fluorescencijski detektor / Flanjak, Ivana (mentor); Bilić Rajs, Blanka (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2022

Podaci o odgovornosti

Tuček, Anita

Flanjak, Ivana

Bilić Rajs, Blanka

hrvatski

Aminokiselinski profil medljikovaca određen metodom tekućinske kromatografije uz fluorescencijski detektor

Medljikovac proizvode pčele od slatkog soka (medne rose ili medljike) kojeg luče biljke ili različite vrste insekata koji žive na bjelogoričnom i crnogoričnom drveću. Imajući u vidu da kemijski sastav meda prvenstveno ovisi o podrijetlu medljike/nektara, u ovom diplomskom radu određen je aminokiselinski sastav medljikovaca kako bi se utvrdile eventualne specifičnosti u udjelima pojedinih aminokiselina ovisno o podrijetlu. Za potrebe dokazivanja botaničkog podrijetla provedena je melisopalinološka i senzorska analiza, a određeni su i odabrani fizikalno- kemijski parametri kvalitete. Od 13 analiziranih uzoraka, 7 medljlikovaca je podrijetlom od medljike sa crnognoričnog drveća ili ona prevladava u uzorcima, a 6 uzoraka je podrijetlom od medljke sa bjelogorice. Za određivanje aminokiselina korištena je HPLC metoda uz prethodnu derivatizaciju sa o-ftaldialdehidom (OPA) i 9-fluorenilmetil kloroformatom (FMOC-Cl). Najzastupljenije aminokiseline u medljikovcima su: prolin, fenilalanin, asparaginska kiselina, glutaminska kiselina i cistein. Najmanje zastupljene su histidin, lizin, metionin, triptofan i leucin. Uočava se veći ukupni udio aminokiselina u medljikovcima od bjelogorične medljike u odnosu na medljikovce od crnogorične medljike. Po ukupnim aminokiselinama izdvaja se medljikovac hrasta sladuna sa 734, 70 mg/kg dok je ukupni udio aminokiselina u ostalim ispitivanim uzorcima iznosio 114, 57 – 378, 08 mg/kg.

medljikovac ; botaničko podrijetlo ; aminokiseline ; HPLC

nije evidentirano

engleski

Amino Acid Profile of Honeydew Honey Determined by Liquid Chromatography with Fluorescence Detector

nije evidentirano

honeydew honey ; botanical origin ; amino acid ; HPLC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

20.10.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija