Aminokiselinski profil medljikovaca određen metodom tekućinske kromatografije uz fluorescencijski detektor (CROSBI ID 453945)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tuček, Anita
Flanjak, Ivana
Bilić Rajs, Blanka
hrvatski
Aminokiselinski profil medljikovaca određen metodom tekućinske kromatografije uz fluorescencijski detektor
Medljikovac proizvode pčele od slatkog soka (medne rose ili medljike) kojeg luče biljke ili različite vrste insekata koji žive na bjelogoričnom i crnogoričnom drveću. Imajući u vidu da kemijski sastav meda prvenstveno ovisi o podrijetlu medljike/nektara, u ovom diplomskom radu određen je aminokiselinski sastav medljikovaca kako bi se utvrdile eventualne specifičnosti u udjelima pojedinih aminokiselina ovisno o podrijetlu. Za potrebe dokazivanja botaničkog podrijetla provedena je melisopalinološka i senzorska analiza, a određeni su i odabrani fizikalno- kemijski parametri kvalitete. Od 13 analiziranih uzoraka, 7 medljlikovaca je podrijetlom od medljike sa crnognoričnog drveća ili ona prevladava u uzorcima, a 6 uzoraka je podrijetlom od medljke sa bjelogorice. Za određivanje aminokiselina korištena je HPLC metoda uz prethodnu derivatizaciju sa o-ftaldialdehidom (OPA) i 9-fluorenilmetil kloroformatom (FMOC-Cl). Najzastupljenije aminokiseline u medljikovcima su: prolin, fenilalanin, asparaginska kiselina, glutaminska kiselina i cistein. Najmanje zastupljene su histidin, lizin, metionin, triptofan i leucin. Uočava se veći ukupni udio aminokiselina u medljikovcima od bjelogorične medljike u odnosu na medljikovce od crnogorične medljike. Po ukupnim aminokiselinama izdvaja se medljikovac hrasta sladuna sa 734, 70 mg/kg dok je ukupni udio aminokiselina u ostalim ispitivanim uzorcima iznosio 114, 57 – 378, 08 mg/kg.
medljikovac ; botaničko podrijetlo ; aminokiseline ; HPLC
nije evidentirano
engleski
Amino Acid Profile of Honeydew Honey Determined by Liquid Chromatography with Fluorescence Detector
nije evidentirano
honeydew honey ; botanical origin ; amino acid ; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
20.10.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek